Inwoners Waterland krijgen eigen cleanup-pakket voor grote schoonmaak

Om de gemeente Waterland collectief te ontdoen van zwerfafval in wijken en natuurgebieden organiseert de gemeente van 24 tot en met 31 mei de eerste editie van de Waterland Cleanup Week. Om zoveel mogelijk inwoners deel te laten nemen is een unieke samenwerking aangegaan met supermarkten en winkels. Inwoners van Waterland kunnen hier een gratis cleanup-pakket afhalen. Het zwerfafval opruimen kan goed gecombineerd worden met het (corona) wandelingetje en is een leuk uitje voor het hele gezin. Het cleanup -pakket bestaat uit een afvalgrijper en een vuilniszak. Inwoners die hun steentje willen bijdragen kunnen hun cleanup-pakket reserveren via de website www.waterland.nl/cleanupweek.

Astrid van de Weijenberg, Wethouder Duurzaamheid: “Als gemeente zijn we trots op onze prachtige omgeving. Om te zorgen dat iedereen daar volop van kan blijven genieten doen we steevast mee met landelijke opruiminitiatieven. Omdat we zien dat steeds meer inwoners hun steentje bij willen dragen aan het opruimen van zwerfafval, organiseren we dit jaar voor het eerst een eigen Cleanup Week en geven we afvalgrijpers weg. Inwoners mogen de grijpers houden om ook na 31 mei af en toe de omgeving in te trekken en zwerfafval op te ruimen.”

Voor en door Waterlanders
Om extra aandacht te vestigen op de Waterland Cleanup Week, hebben diverse Waterlandse fotografen foto’s aangeleverd die worden gebruikt om zo veel mogelijk aandacht voor de campagne te vragen. Ook kinderburgemeester Bibi Meister draagt de campagne een warm hart toe. Zij roept met een groep kinderen, uitgerust met afvalgrijpers, jongeren via Tiktok op om aan de Waterland Cleanup Week mee te doen. Bibi spoort in haar Tiktok jongeren aan om zelf ook een originele Tiktok-zwerfafvalvideo te bedenken en te delen.

Cleanup-pakket reserveren en ophalen

Inwoners van de gemeente die mee willen doen kunnen via de website www.waterland.nl/cleanupweek een cleanup- pakket gratis reserveren. Het pakket kan afgehaald worden bij een van de deelnemende supermarkten in de buurt. Het pakket bestaat uit een afvalgrijper, een vuilniszak en een inschrijfformulier. Met het inschrijfformulier kunnen geïnteresseerden zich na de Waterland Cleanup Week in blijven zetten als ZwerfAfvalPakker in Waterland.

De supermarkten en winkels waar je een pakket (na aanmelding op www.waterland.nl/cleanupweek) op kunt halen zijn:

1. DEEN, Monnickendam, ’t Spil 37
2. DEEN, Monnickendam, Graaf Willemlaan 24
3. DEEN, Marken, Boxenring 40A
4. Warenhuis Ploeger, Broek in Waterland, Nieuwland 23
5. Rikkie’s Levensmiddelen, Ilpendam, Dorpsstraat 8