Klimaatverandering, cybersecurity, vergrijzing: onze samenleving staat voor een aantal grote uitdagingen die vragen om meer kennis en baanbrekende innovaties. Dat biedt kansen voor wetenschappers én voor bedrijven. NWO speelt daarop in door jaarlijks ruim 100 miljoen euro te investeren in onderzoek waarin publieke en private partijen samenwerken. Deze middelen worden ingezet via een gestructureerd instrumentarium, gericht op verschillende samenwerkingsvormen.
De ruim honderd miljoen euro is beschikbaar voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in samenwerking met bedrijven. Vanaf 2020 is de NWO-bijdrage gebaseerd op het missiegedreven innovatiebeleid van het kabinet, wat onderzoekers uitdaagt om samen met het bedrijfsleven de kansen van maatschappelijke uitdagingen te benutten. De financiële bijdrage van NWO en andere betrokken partijen is op 11 november vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023.
Onderzoeks- en innovatieonderwerpen
In het KIC 20120-2023 staan vier grote maatschappelijke thema’s centraal: Energietransitie & duurzaamheid, Landbouw, water & voedsel, Gezondheid & zorg, en Veiligheid. Daarnaast is er het doorsnijdende thema van de Sleuteltechnologieën, zoals digitale technologieën, geavanceerde materialen en kwantumtechnologieën. Al deze thema’s zijn verder uitgewerkt naar de kennis- en innovatieagenda’s (KIA), opgesteld door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid. Daarnaast is er een KIA opgesteld voor maatschappelijk verdienvermogen. De KIA’s bevatten onderzoeks- en innovatieonderwerpen die kennisinstellingen en bedrijven in publiek-private samenwerkingsverbanden kunnen oppakken.
Beschikbare financiering
Het NWO-instrumentarium voor publiek-privaat onderzoek binnen het KIC 2020-2023 bestaat uit vier hoofdlijnen, waarvoor jaarlijks 118 miljoen euro is gereserveerd:
1. Missiegedreven: missiegedreven calls
Binnen deze hoofdlijn wordt jaarlijks een beperkt aantal grote thematische calls ontwikkeld met een omvang tussen de 5 en 15 miljoen euro. Onderzoekers dienen voorstellen in voor samenwerkingsprojecten, met een budget van 750.000 tot 4 miljoen euro per voorstel. De eerste missiegedreven calls gaan open in het eerste kwartaal van 2020. Bij onderzoek gericht op innovatie worden de thema’s bepaald door de prioriteiten uit de KIA’s. Hiervoor geldt een verplichte cofinanciering van 30%, waarvan minimaal de helft afkomstig is van private partijen. Bij calls met focus op kennisontwikkeling definieert NWO thema’s op basis van de behoeften van het wetenschappelijke veld. Hiervoor zal een cofinanciering van 10% worden gevraagd.
Jaarbudget: 55 miljoen euro
2. Vraaggedreven: partnerschappen
Via deze hoofdlijn wordt jaarlijks een aantal onderzoeksvraagstukken van externe private en/of publieke partners uitgewerkt, met een omvang tussen 3 en 10 miljoen euro. De partner(s) matcht in cash de NWO-bijdrage, die tussen de 1,5 en 5 miljoen euro ligt. Onderzoekers kunnen projecten initiëren of participeren in een partnership. NWO zal hiervoor een open ‘loket’ inrichten, een contactpunt voor geïnteresseerde partijen. Geselecteerde partnerschappen zullen in nauwe samenwerking tussen de initiërende partij en NWO worden uitgewerkt. Deze loketfunctie zal in de eerste helft van 2020 worden geopend.
Jaarbudget: 15 miljoen euro
3. Strategiegedreven: grote, langjarige, strategische samenwerkingen
In het kader van het KIC zal een beperkt aantal langetermijnprogramma’s (LTP) worden opgezet, met een looptijd van 10 jaar. Een LTP biedt een krachtige stimulans aan de ontwikkeling van een wetenschappelijk veld, gericht op een maatschappelijk thema en/of sleuteltechnologie. Voorbeelden van lopende LTP’s zijn QuTech, ARC CBBC en ARCNL. Nieuwe LTPs hebben een omvang tussen de 3 en 10 miljoen euro per jaar, waarvan NWO een beperkt deel financiert. De rest van de financiering wordt geleverd door de betrokken private en publieke partijen en kennisinstellingen. NWO richt een open ‘loket’ in waar initiatiefnemers vanaf de eerste helft van 2020 zich kunnen aanmelden.
Jaarbudget: 30 miljoen euro (inclusief 10 miljoen euro gereserveerd voor lopende langetermijnprogramma’s)
4. Praktijkgedreven: praktijkgerichte instrumenten met focus op mkb en regio
Deze hoofdlijn maakt het mogelijk voor praktijkgerichte onderzoekers om innovatienetwerken op te bouwen en samen te werken met partners uit de regio en mkb. Financiering is beschikbaar via instrumenten van Regieorgaan SIA: SPRONG, L.INT en KIEM.
Jaarbudget: 18 miljoen euro
Hogescholen en mkb
Naast de vierde hoofdlijn is er in de andere hoofdlijnen ruimte voor deelname van hogescholen als consortiumpartner en voor innovatiestages. Specifieke stimuleringsmaatregelen moeten de deelname van mkb in onderzoek extra aantrekkelijk maken. Daarnaast zal NWO innovatieclusters en initiatieven actief begeleiden. Dit omvat het organiseren van matchmakingactiviteiten en het aanbieden van sandpit-procedures om de passendheid van onderzoeksinitiatieven in een vroege fase te verkennen.
NWO zal de uitkomsten van de calls en de ervaringen van kennisinstellingen en partners zorgvuldig monitoren. Waar nodig zal NWO in overleg met de partners de eisen en aanpak in het KIC 2020-2023 bijstellen.