Investeer in afvalbedrijven! Zij zijn het kantelpunt naar de circulaire economie

Op dinsdag 10 februari gaven, op een door Modulo Milieustraten georganiseerde strategische partnerbijeenkomst, een aantal inspirerende ‘zeepkisters’ hun visie op de Circulaire Economie.

Staand op een soort zeepkist, te midden van edelstenen, fossielen en mineralen in de St1 Gallery in Baarn, vertelde Marga Hoek van De Groene Zaak over de door haar genomen stappen naar de Circulaire Economie. Zij adviseerde om vooral te investeren in afvalbedrijven omdat deze een kantelpunt kunnen creëren naar de circulaire economie. Als kanttekening gaf zij terecht aan dat deze economie dan wel nieuwe spelregels nodig heeft: “Belast grondstoffen…, en geen arbeid!!!”

Michel Schuurman van MVO Nederland speelde goed in op het betoog van Marga en gaf aan de hand van o.a. de kleding die hij deze ochtend had aangetrokken voorbeelden van bedrijven die de oude economische waarden vaarwel hebben gezegd. Hiermee triggerde hij de aanwezige directies en managers uit de afval- en recyclingbranche en riep hen op het roer om te gooien.

Ellen Wiewel van de Triodos Bank vertelde over de afwegingen die centraal staan bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor op landgoed Reehorst in Zeist. “We willen een hoofdkantoor dat opgaat in de natuur, dat energieneutraal is, ook op andere gebieden een gesloten kringloop vormt én in een inspirerende omgeving past. We koppelen daarom de bouw van ons hoofdkantoor aan de bescherming en zelfs verbetering van de landschappelijke waarde en de biodiversiteit in het gebied zelf”.

Hieronder treft u een foto-impressie van deze partnerbijeenkomst: