Indaver blijft GFT-afval Cyclus verwerken

gft-afval

Op vrijdag 11 december zetten algemeen directeur Jan Krapels van Cyclus en directeur Peter Louwman van Indaver Nederland hun handtekening onder een nieuw contract voor de verwerking van GFT-afval. Ook vanaf 1 januari 2016 blijft Indaver het in de Cyclusregio ingezamelde GFT-afval verwerken. Dat gebeurt 100% duurzaam: het hypermoderne Bio Power Alphen van Indaver in Alphen aan den Rijn zet het GFT volledig om in biogas, compost en vloeibaar CO2.

GFT-afval

Eind 2015 loopt het contract voor de verwerking van GFT-afval uit de Cyclusregio af. Krapels: “In nauw overleg met onze opdrachtgevers hebben we besloten opnieuw een overeenkomst met Indaver af te sluiten. Naast een aantrekkelijk tarief was duurzame verwerking een belangrijk criterium in de aanbesteding. Indavers Bio Power Alphen is wat dat betreft het neusje van de zalm. De vergistingsinstallatie zet GFT-afval namelijk volledig om in nuttige stoffen. Dat sluit prachtig aan bij de regionale ambitie om toe te werken naar een circulaire economie, waarin afval niet meer bestaat. Afval is grondstof geworden.”

Groen gas
Indaver verwerkt het ingezamelde GFT-afval tot groen gas, dat rechtstreeks het aardgasnet in gaat. Daarmee voorziet Bio Power jaarlijks 3.400 Alphense gezinnen van gas. Het CO2 dat tijdens het verwerkingsproces vrijkomt, wordt sterk gecomprimeerd. De vloeibare CO2 die zo ontstaat, is onder meer toepasbaar in de kassen. Het digestaat dat na vergisting in de tanks overblijft, wordt verwerkt tot compost voor de tuinbouw. Zo wordt het GFT-afval volledig ingezet als grondstof voor nieuwe producten.