IJskoud de beste: het nieuwe 3D printer filament ontwikkelt door Refil en Coolrec

Vandaag lanceren Refil en Coolrec, een dochteronderneming van Renewi, een zeer hoogwaardig en uniek 3D print filament gemaakt van kunststoffen die afkomstig zijn uit afgedankte koelkasten: HIPS (High Impact Polystyreen).

Van oude koelkasten tot kwalitatief hoogwaardig 3D printer filament: HIPS is mat en gebroken wit van kleur, gemakkelijk te kleuren en eenvoudig te verlijmen. Het is daardoor een uitermate geschikt materiaal om bijvoorbeeld schaalmodellen mee te 3D printen. Daarmee sluit HIPS naadloos aan op de trend onder architecten om duurzamere alternatieven te gebruiken voor de productie van maquettes. Het nieuwe filament kan ook gebruikt worden als support materiaal dat, indien nodig, na printen verwijderd kan worden met een natuurlijk zuur, Limonene genaamd. Het filament is verkrijgbaar in de standaard diameters van 2.85mm en 1.75mm en is uitvoerig en succesvol getest in vele 3D printers.

Duurzame Producten
Na het recyclen van PET, ABS en PLA filament voegt het Nederlandse bedrijf Refil nu ook HIPS toe aan haar productcatalogus, waarmee het bedrijf bijdraagt aan duurzame alternatieven voor de groeiende markt voor 3D printen. Het esthetisch ogende en gemakkelijk te verwerken HIPS filament is specifiek ontwikkeld voor architecten, scholen en productontwerpers. Het materiaal print vlekkeloos en vertelt een duurzaam verhaal over het maken van 3D-producten van afgedankte koelkasten. De samenwerking tussen Refil en Coolrec is een goed voorbeeld van twee koplopers in de circulaire economie binnen de kunststoffenrecycling die elk hun unieke expertise inzetten om tot het beste resultaat te komen. “Waarbij voor Coolrec de focus ligt op het produceren van secundaire grondstoffen afkomstig uit afgedankte elektrische en elektronische apparaten, richt Refil zich op het transformeren van het verkregen kunststof tot 3D-printfilament en het wereldwijd toegankelijk maken HIPS ”, aldus Casper van der Meer, directeur van Refil. “Het produceren van gerecycled filament lijkt gemakkelijk, maar het verkrijgen van een constante toevoer en het handhaven van hoogwaardige kwaliteit over verschillende batches vormt een echte uitdaging. Dat is de reden waarom de ontwikkeling van HIPS ons een aantal jaar heeft gekost. Samen met Coolrec is het ons gelukt om een gerecycled filament te maken waarvan we de kwaliteit kunnen garanderen”.

Coolrec is producent van secundaire grondstoffen, zoals kunststoffen en (non-ferro) metalen  afkomstig uit afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec: “Afgedankte huishoudelijke apparatuur bevatten nog veel waardevolle materialen. Door innovatieve technieken is Coolrec in staat om kunststof van afgedankte koelkasten terug te winnen, waardoor deze ingezet opnieuw kunnen worden ingezet in de productie van nieuwe producten, zoals dit 3D filament. Wij zien de ontwikkeling van HIPS en de samenwerking met Refil als een manier om onze wereld te beschermen tegen vervuiling, om eindige grondstoffen te behouden en om onze partners de mogelijkheid te bieden hun duurzaamheidsdoelen te behalen. Daarom zijn we erg trots op onze betrokkenheid in deze circulaire samenwerking.”

Het recept van het gerecyclede kunststof is geoptimaliseerd voor 3D printen, zodat krimp en kromtrekken tijdens het printen minimaal zijn. Om afval te voorkomen wordt het filament geleverd op een unieke volledige recyclebare kartonnen spoel. Momenteel zijn Refil en Coolrec bezig om ook een zwart filament van hetzelfde plastic te maken, afkomstig van afgedankte televisies. Verwacht wordt dat deze begin 2019 verkrijgbaar is.