ICOVA op de elektrische toer in Amsterdam

ICOVA uit Amsterdam neemt twee speciale elektrisch aangedreven inzamelvoertuigen in gebruik voor de inzameling van afval- en reststoffen. Deze primeur in Nederland sluit perfect aan op de duurzaamheids-doelstellingen van de gemeente Amsterdam.

Al vele jaren verzorgt ICOVA de afval- en reststoffeninzameling voor gemeentes, bedrijven en organisaties in en rondom Amsterdam en gebruikt hiervoor een uitgebreid wagenpark. Binnenkort worden hieraan twee unieke voertuigen toegevoegd; twee zogenaamde ‘elektrische sprinkhanen’. Met deze voertuigen vervoert ICOVA EcoCassettes (mini-perscontainers) die gebruikt worden voor de inzameling van afval in de Metropoolregio Amsterdam.

De voertuigen zijn door ICOVA in nauwe samenwerking met Nefra Voertuigtechniek en Emoss e-Truck Technology ontwikkeld, en hebben een 100% emissievrije aandrijving. De gemeente Amsterdam heeft vanuit het programma ‘Schone Lucht voor Amsterdam’ een aanschafsubsidie verleend. Daarmee hebben ICOVA en Amsterdam de primeur in Nederland van een volledig uitstootvrije afvalinzameling van miniperscontainers.

De uitstootvrije voertuigen worden onder andere ingezet voor de inzameling van EcoCassettes, die in opdracht van gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid bij diverse woontorens in het Zuidas-gebied zijn geplaatst voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. EcoCassettes zijn een slimme oplossing voor locaties waar ruimte gebrek en hygiëne een belangrijke rol spelen.

Amsterdam Duurzaam
Met de Agenda Duurzaam wil de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van duurzaamheid in de stad versnellen. Schone lucht is één van de pijlers, met het stimuleren en faciliteren van uitstootvrije voertuigen en het weren van de meest vervuilende voertuigen als belangrijkste maatregelen. Wethouder duurzaamheid, Abdeluheb Choho: “Door in Amsterdam bepaalde werkzaamheden volledig uitstootvrij uit te voeren, bewijst ICOVA dat elektrisch rijden in deze branche kan. Voor de gezondheid van Amsterdammers en leefbaarheid van de stad, is het van groot belang dat zoveel mogelijk kilometers uitstootvrij worden gereden. Ik ga ervan uit dat alle bedrijven uit de Amsterdamse afvalbranche dit voorbeeld zullen volgen en kiezen voor emissievrije voertuigen. Zo werken we samen aan een uitstootvrij Amsterdam in 2025.”

Maurice Geelen, Algemeen Directeur van ICOVA, zegt: “Deze gloednieuwe elektrische voertuigen zijn een onderdeel van de vernieuwing en verduurzaming van ons wagenpark. Als prominent ‘waste-to-product’ bedrijf nemen wij de verantwoordelijkheid om onze dienstverlening op een efficiënte, veilige én milieuvriendelijke uit te voeren. Tegelijkertijd sluiten we met deze nieuwe voertuigen aan op de ambities van onze klanten en de ontwikkelingen binnen de Metropoolregio Amsterdam. Wat mij betreft voordelig voor iedereen.”