Humankind en Renewi gaan de afval-uitdaging aan

Vanaf augustus laat Humankind kinderopvang- en ontwikkeling als één van de eerste grote organisaties in Nederland het PMD afval gescheiden ophalen. Daarmee is zij koploper op het gebied van afval scheiden in de zakelijke markt. Humankind heeft als doelstelling om de hoeveelheid restafval met 50% te verminderen en 75% meer te recyclen vanaf 2020, een wens die samen met Renewi werkelijkheid wordt. En goed voorbeeld doet goed volgen, daarom leren kinderen met behulp van speciaal ontwikkelde mini-milieustraatjes en een speels educatief programma dat afval niet altijd afval is! Afval scheiden, recyclen en kinderen bewustmaken, zo werken Renewi en Humankind samen aan een betere toekomst.

PMD is de sleutel tot duurzame afvalverwerking
Waar het scheiden van plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) voor particuliere huishoudens al jaren ingeburgerd is, is dat voor de zakelijke markt relatief nieuw. Door PMD te scheiden wil Humankind 50% van het restafval recyclen. Van het gerecyclede PMD afval kunnen vervolgens nieuw metaal, kunststof korrels of cellulose drankkartons worden gemaakt. Door gebruik te maken van de landelijke routedekking van de locaties van Humankind, kan Renewi de PMD route sneller uitrollen naar heel Nederland. Zo kunnen andere bedrijven makkelijk aanhaken.

Kinderen vervullen een sleutelrol in het recyclingproces
“Vanuit een diepgewortelde liefde voor mens en natuur vindt Humankind het belangrijk dat wij kinderen meenemen in dit verhaal. Dat je ze leert: je hebt maar één aarde en daar moet je zuinig mee omgaan,” zegt Dion Roeffen, manager Inkoop, Logistiek en Huisvesting Humankind. Om kinderen te leren hoe je afval goed scheidt, heeft Renewi lesmateriaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd ontwikkeld in samenwerking met Nederland Schoon. Humankind past deze methode aan voor de kinderopvang en ontwikkelt daarnaast een programma voor peuters. Gilbert de Raad, circulaire economie expert bij Renewi: “Kinderen leren bijvoorbeeld: Wat heb je bij je en waar moet het dan in? En het mooie is: kinderen onthouden dat en dan gaan ze het ook écht doen. We stimuleren met deze lespakketten ook dat er minder afval geproduceerd wordt. Afval voorkomen is immers nóg beter dan afval goed scheiden en recyclen.”

Samenwerken voor een duurzame toekomst
Humankind en Renewi willen samen én met kinderen een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Op 131 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties van Humankind zijn al mini-milieustraatjes geplaatst. Deze maken afval scheiden niet alleen makkelijk, maar ook erg leuk! De afvalbakken van de mini-milieustraatjes zijn gemaakt van gerecycled karton en kunnen gepimpt worden met kleurtjes en knutsels. In de bakken kunnen bijvoorbeeld PMD, papier en andere recyclebare materialen gescheiden worden. Kinderen leren zo dat afval niet altijd afval is, maar ook een grondstof kan zijn. Door kinderen te leren anders met afval om te gaan, leren ze dat zij zelf een verschil kunnen maken.