De recyclingbijdrage voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens is vanaf 1 januari 2023 vastgesteld op € 22,50. Dat maken RAI Vereniging en Auto Recycling Nederland (ARN) vandaag bekend. Daarmee is het bedrag met € 2,50 verlaagd ten opzichte van de € 25,- per auto dit jaar.

De recyclingbijdrage wordt geïnd om alle auto’s in Nederland aan het einde van hun levensduur goed te kunnen recyclen. De beheerbijdragen die deelnemende importeurs aan ARN betalen voor inzameling en recycling van de Li-ion batterijen voor elektrische voertuigen blijven gelijk.

Daling recyclingbijdrage auto’s
De recyclingbijdrage op auto’s is sinds 1 mei 2021 verplicht voor alle auto’s en lichte bedrijfswagens die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Op deze manier wordt voor elke auto een bijdrage geleverd aan het recyclingfonds. Ondanks stijgende recyclingkosten kan de recyclingbijdrage hierdoor opnieuw omlaag. Nadat de recyclingbijdrage vorig jaar is gedaald van € 30,- naar €25,-, gaat het bedrag per 1 januari 2023 verder omlaag naar € 22,50. De recyclingbijdrage maakt onderdeel uit van de totaalprijs bij aanschaf van een auto die voor het eerst op de Nederlandse markt komt.

Recyclingprestatie van 98%
De recyclingbijdrage op auto’s wordt door ARN ingezet om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95% autorecycling en hergebruik te voldoen. Afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle restmaterialen worden nuttig toegepast. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk een recyclingpercentage van ongeveer 98% bereikt .

Gelijke beheerbijdrage voor autobatterijen
De beheerbijdrage voor de inzameling en recycling van Li-ion autobatterijen is vorig jaar gehalveerd. Reden hiervan was dat autobatterijen langer mee blijken te gaan dan oorspronkelijk verwacht. De huidige tarieven zijn goed afgestemd op de verwachte toekomstige verplichtingen voor de inzameling en recycling van afgedankte autobatterijen. Om die reden worden de beheerbijdragen die deelnemende auto-importeurs aan ARN betalen voor inzameling en recycling van Li-ion batterijen per 1 januari 2023 niet gewijzigd.

Hergebruik van afgedankte autobatterijen ligt op 83%
Met de beheerbijdrage is het mogelijk om afgedankte autobatterijen op een duurzame wijze te recyclen. Samen met dealerbedrijven, autodemontagebedrijven en recyclingbedrijven is vorig jaar een recyclingprestatie van 83% behaald . De wettelijke recyclingeis van minimaal 50% van het gewicht van de lithium-ion batterijen is daarmee ruimschoots gehaald.

De bijdragen voor Li-ion startaccu’s en aandrijfbatterijen zijn in 2023 (incl. BTW):

  • € 3,- per batterij bij een gewicht ≤5 kg
  • € 5,- per batterij bij een gewicht >5 kg en ≤15 kg (48V categorie)
  • € 8,- per accu bij een accu gewicht >15 kg en ≤25 kg
  • € 25,- per accu bij een accu gewicht >25 kg en ≤100 kg
  • € 45,- per accu bij een accu gewicht >100 kg en ≤350 kg
  • € 55,- per accu bij een accu gewicht >350 kg en ≤600 kg
  • € 65,- per accu bij een accu gewicht >600 kg en ≤900 kg

Ongewijzigde beheerbijdrage voor loodzuur en NiMH startaccu’s en aandrijfbatterijen
De beheerbijdrage voor loodzuur en NiMH-startaccu’s en aandrijfbatterijen zijn in 2023 ongewijzigd ten opzichte van 2022: € 0,05 (excl. BTW).