Het duurzaamheidsinitiatief van Alfa Laval en Stena Recycling debuteert in Scandinavië

(foto: van/via Alfa Laval Benelux)

In april 2021 kondigde Alfa Laval aan met Stena Recycling te gaan samenwerken aan de introductie van een nieuw businessmodel voor het stimuleren van circulariteit in de toeleveringsketen van warmtewisselaars. Dit nieuwe initiatief, met de naam “Re-Made to matter”, zal het mogelijk maken om te upgraden naar een energiezuinigere warmtewisselaar en daarbij een vergoeding voor de oude te krijgen, die vervolgens wordt gerecycled. Het uitwisselingsprogramma werd onlangs in Zweden uitgerold en andere landen zullen spoedig volgen.

“Dit is een win-win-win voor onze klanten, de maatschappij en het milieu”, zegt Fredrik Ekström, President Business Unit Brazed & Fusion Bonded Heat Exchangers, Energy Division bij Alfa Laval. “Met de terugbetalingsprikkel om te upgraden naar modernere, efficiëntere platenwarmtewisselaars, kunnen bedrijven hun energieverbruik aanzienlijk verminderen. In een recent voorbeeld hebben we berekend dat het vervangen van één 20 jaar oude warmtewisselaar kan leiden tot een totale jaarlijkse energiebesparing van tot wel 83.000 kWh. Dit zorgt op lange termijn niet alleen voor een aanzienlijke kostenbesparing, maar zorgt ook voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.”

“En dit is eigenlijk nog maar het begin van de verbeteringen op het gebied van duurzaamheid”, vervolgt Fredrik Pettersson, Managing Director van Stena Recycling Sweden. “Wanneer we de geretourneerde warmtewisselaar van de klant ontvangen, starten we het recyclingproces om metalen terug te winnen en deze als grondstoffen opnieuw in de toeleveringsketen te introduceren, wat milieuwinst oplevert door de vraag naar nieuwe materialen te verminderen. Door op deze manier samen te werken, kunnen we helpen de cirkel te sluiten en een echt effectieve circulaire aanpak voor deze branche te creëren.”

Een nieuw branchemodel
Alfa Laval en Stena Recycling hebben het geheel nieuwe businessmodel voor de HVAC-industrie ontwikkeld om deze duurzaamheidsvoordelen mogelijk te maken. Het programma helpt niet alleen om decarbonisatie te bereiken door middel van verhoogde energie-efficiëntie, maar is ook ontworpen om de overgang van een lineaire toeleveringsketen naar een duurzame, circulaire keten te versnellen.

“In de traditionele, lineaire toeleveringsketen vertegenwoordigt het einde van de levenscyclus van een warmtewisselaar het einde van de levensduur van de waardevolle natuurlijke hulpbronnen waaruit deze is samengesteld”, legt Fredrik Ekström uit. “Met dit programma kunnen onze partners bij Stena Recycling tot 100% van de metalen uit de oude warmtewisselaars van klanten terugwinnen, waardoor het gebruik van nieuwe grondstoffen voor de productie van onze nieuwe warmtewisselaars tot een minimum wordt beperkt.”

Re-Made to matter begint thuis
Om de vele voordelen van het uitwisselingsprogramma te benadrukken, hebben Alfa Laval en Stena Recycling het initiatief gelanceerd onder de naam “Re-Made to matter”. Het eerste land waar klanten kunnen deelnemen is Zweden, waar beide partners zijn gevestigd.

De rest van de Scandinavische regio zal binnenkort samen met Zweden kunnen deelnemen en er zijn plannen om het programma het hele jaar door op andere markten te introduceren.

Voor meer informatie over ons partnerschap en het uitwisselingsprogramma ‘Re-Made to matter’: https://www.alfalaval.com/remade