Heros Sluiskil investeert 16 miljoen in Zeeuws Vlaanderen

Heros Sluiskil B.V. investeert 16 miljoen euro in de verbeterde terugwinning van metalen en mineralen uit bodemas. Mede door het vernieuwen van haar bestaande installaties zal een belangrijk deel van de bodemas, nadat deze ontdaan is van metalen (na o.a. wassen en spoelen), geschikt zijn om hoogwaardig toegepast te worden. De oude bodemas krijgt als secundaire bouwstof een tweede leven in de circulaire economie. Na opwerking bij Heros wordt het gebruikt als funderings- en ophoogmateriaal in de wegenbouw, voor landschappelijke inpassing of als toeslagmateriaal voor de betonwaren- en de asfaltindustrie.

Driehonderdduizend ton duurzaam alternatief voor zand & grind
Heros verwerkt jaarlijks 800.000 ton aan bodemas van afval energie centrales in binnen- en buitenland, waarvan het grootste gedeelte op haar strategisch gelegen locatie aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen in Sluiskil, Zeeuws-Vlaanderen. Het bedrijf produceert en levert jaarlijks al 100.000 ton van een duurzaam alternatief voor primaire grondstoffen zoals zand en grind in betonwaren en asfalt, het granulaat granova(r). De investering moet het mogelijk maken dat tonnage in 2017 te verdrievoudigen.

Nieuwe fabriek non-ferro concentraten
Heros gaat tevens een nieuwe fabriek bouwen voor de opwerking van zogenaamde non-ferro concentraten. Die zijn rijk aan koper, aluminium, chroom, nikkel, zink, messing en edele metalen als goud en zilver. Dankzij deze nieuwe plant voor fijnere non-ferro metalen zal Heros de door haar teruggewonnen metalen rechtstreeks aan gaan bieden bij onder andere aluminium-, koper- en metaalsmelterijen. De nieuwe fabriek beschikt over voldoende vrije capaciteit om non-ferro concentraten aan te trekken van nieuwe klanten in binnen- en buitenland.

Green Deal Ministerie van Infrastructuur en Milieu
De investeringen zijn gerelateerd aan de Green Deal – Verduurzaming nuttige toepassing AEC-bodemas, 2012 (ondertekend door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Vereniging Afvalbedrijven). Met bovengenoemde investeringen wil Heros Sluiskil B.V., waar duurzaamheid corebusiness is, haar positie als marktleider in Nederland verder uitbouwen. Bovendien is het bedrijf een aantal duurzame projecten in het buitenland aan het ontwikkelen.

Heros (onderdeel van het Duitse concern Remex Mineralstoff GmbH), is actief op het gebied van productie en verkoop van Eco-grondstoffen, duurzame waterbehandeling en havenfaciliteiten. Er zijn een honderdtal mensen werkzaam.