Half jaar gratis oud textiel aan huis opgehaald in Amsterdam Centrum

Oud textiel wordt tot eind november gratis aan huis opgehaald bij inwoners van Amsterdam stadsdeel Centrum en Museumkwartier. Het initiatief is een samenwerking van gemeente Amsterdam, Textiel Race, Pantar, Wieland Textiles en Seenons. Het doel van deze pilot is om het hergebruik van textiel te vergroten en ervoor te zorgen dat er minder textiel bij het restafval terecht komt.

Gratis ophaalservice
Tijdens deze pilot wordt het bewoners van Amsterdam stadsdeel Centrum en Museumkwartier nog gemakkelijker gemaakt om hun oude textiel in te leveren. Via de website www.textielrace.nl kunnen bewoners gemakkelijk een afspraak inplannen waarna het textiel gratis bij hen thuis wordt opgehaald. Naast kleding mogen de bewoners ook al het andere textiel inleveren dat normaal in de textielcontainer mag, zoals tassen, gordijnen, beddengoed en knuffels. De pilot zal plaatsvinden van 24 mei tot en met 28 november.

Als dank krijgen de inwoners die hun textiel aanmelden kortingscodes voor duurzame merken zoals Loop.a Life, Mud Jeans, SKOT fashion, LABFRESH, Gerrard street en NOWA.

Minder textiel bij restafval
De initiatiefnemers verwachten dat er door deze pilot minder textiel bij het restafval zal belanden. Op dit moment belandt er nog gemiddeld tien kilo textiel per jaar per inwoner bij het restafval. Enorm zonde en dus tijd om hier verandering in te brengen. Met minder textiel bij het restafval, kan er meer worden hergebruikt. Hiermee wordt extra gemak voor de inwoners van stadsdeel Centrum en Museumkwartier gecombineerd met meer circulariteit.

Nauwe samenwerking
De zes deelnemende partijen werken intensief samen tijdens deze pilot. Via de website van Textiel Race kunnen bewoners een afspraak inplannen, waarna een chauffeur van sociaal werk- en leerbedrijf Pantar het textiel bij de bewoners komt ophalen. Circulair dienstverlener Seenons zorgt hierbij voor een optimale route. Al het ingezamelde textiel wordt naar Wieland Textiles gebracht, zij zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk hergebruikt wordt. Mocht hergebruik niet meer mogelijk zijn, dan zal het textiel door hen worden gerecycled. Er worden dan bijvoorbeeld poetslappen van gemaakt.