Haarlemmers delen enthousiast hun reacties op de ‘Elke Kilo Telt’ Container

(Foto: van/via Spaarnelanden)

De actie met de ‘Elke Kilo Telt’ container is vandaag van start gegaan. Vanmorgen vroeg is de container geplaatst op de eerste locatie, het Prinses Beatrixplein in Parkwijk. De opvallend rood met witte container – zichtbaar gevuld met de afvalstroom PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken) – trok veel bekijks onder de voorbijgangers en winkelende Haarlemmers. Onder de indruk van de hoeveelheid PBD dat een gemiddeld huishouden in Haarlem scheidt, schreven ze enthousiast hun boodschap, wens of tip m.b.t. afval scheiden op de wensmuur.

Raad de kilo’s
De container is zichtbaar gevuld met PBD: plastic, blik en drinkpakken. Een afvalstroom die in Haarlem sinds 2015 gescheiden wordt. Haarlemmers kunnen raden hoeveel kilo PBD er in de container zit. Hierbij geven we vast een hint: de inhoud van de container is gelijk aan het gescheiden PBD-afval van ongeveer 36 Haarlemse huishoudens per jaar. De beste drie inzendingen winnen dinerbonnen van een duurzaam Haarlems restaurant: De Dakkas.

Waar en wanneer?
De ‘Elke Kilo Telt’ container is te vinden op de volgende dagen en locaties: 16 en 17 september – Winkelcentrum Parkwijk
18 en 19 september – Marsmanplein
20 en 21 september – Stationsplein
22 en 23 september – Jumbo Molenwijk
24 en 25 september – Winkelcentrum Schalkwijk

Als mensen vragen hebben over afval scheiden, dan kunnen zij bij een van de medewerkers van Spaarnelanden terecht. Zij zijn dagelijks aanwezig (doordeweeks van 11.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 19.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 16.00 uur) om voorlichting te geven over het scheiden van afval.

PBD in Haarlem
In Haarlem scheiden we plastic, blik en drinkpakken (PBD), ruim 1.800 ton per jaar. Dit zijn waardevolle grondstoffen. Door het PBD gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt. Een deel van het Haarlemse PBD belandt nog bij het restafval. Daarvan winnen we een klein deel terug via nascheiding, maar dat is een stuk minder dan wat door de Haarlemmers zelf gescheiden wordt. Bovendien is het PBD wat door Haarlemmers zelf gescheiden wordt beter geschikt voor recycling. Het is daarom zonde dat deze grondstoffen bij het restafval terechtkomen. Dan moet het grotendeels worden verbrand. Restafval verwerken is duur en draagt niet bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Dus, elke kilo PBD telt!