Groningen kiest voor waterstoftrucks van E-trucks Europe in het dagelijks afvalbeheer

Waterstof(H2) heeft grote potentie om zich te ontwikkelen als een breed gebruikte energiedrager binnen het energiesysteem van de toekomst. De regio Groningen heeft de sleutelpositie om waterstof(H2) de benodigde kickstart te geven en zo haar centrale rol in het Noordwest Europese energiesysteem te versterken.

De urgentie om de opwarming van de aarde te stoppen worden van mondiaal tot lokaal niveau ambitieuze doelen gesteld. Om het klimaat te redden en over te schakelen op duurzame energievoorzieningen sloten de Verenigde Naties o.a. het Akkoord van Parijs, de Europese Unie stelde A Clean Planet for All op, Nederland voerde de klimaatwet in en sluit een Klimaatakkoord. Daarbij heeft Nederland besloten versneld van het aardgas af te gaan. Het is duidelijk dat het anders moet.

Tussen nu en 2050 zal een overgang naar een volledig duurzaam energiesysteem gerealiseerd moeten worden.

Waarom waterstof(H2)? Er is (inter)nationale consensus dat waterstof(H2) een belangrijke plaats in een toekomstig duurzaam energiesysteem inneemt. Waterstof(H2) is namelijk duurzaam wanneer het gemaakt wordt uit elektrolyse van water en groene stroom. Dan spreken we van groene waterstof(H2).  Waterstof(H2) biedt dus belangrijke oplossing voor de uitdaging dat energie in de toekomst in de vorm van elektriciteit komt, uit wind of zon.

De Groningse ambitie Noord-Nederland wordt Europa’s eerste voorbeeld van een geïntegreerde klimaat neutrale economie, die is gebaseerd op waterstof(H2). Groningen heeft namelijk een sleutelpositie om waterstof(H2) de benodigde kickstart te geven. Een belangrijke aanjager is onze duurzaamheidsambitie, maar de ontwikkeling van de waterstofmarkt biedt ook enorme economische kansen, voor heel Nederland.

In Groningen is er de durf- en mindset om gewoon te dóen, dat is een essentiële stap om innovatie een stap verder te brengen.

Zo zijn we vorig jaar begonnen met de aanschaf van 1 waterstofvoertuig Van E-trucks Europe t.b.v. het afvalbeheer. Dit ondanks dat de infrastructuur er nog niet was.
Inmiddels is die infrastructuur er wel en zijn er meerdere voertuigen in bestelling bij E-truck Europe. Het 2ewaterstofvoertuig van E-trucks Europe voor het afvalbeheer, staat op 07-08-09 oktober op de Ecomobiel tentoongesteld en wordt dit jaar nog in gebruik genomen door Groningen.

De waterstofvoertuigen voor het afvalbeheer komen voort uit een samenwerking met E-Trucks Europe welke deze waterstof(H2) voertuigen produceert sinds 2017.

De waterstof(h2) voertuigen kunnen met 1 tankbeurt 2 dagen operationeel worden ingezet.
Het tanken van het voertuig met 350 bar waterstof (H2) duurt slechts 10 minuten.