Grolsch gaat voor ‘circulair’ en hergebruikt 99,8% van al haar afval

Nieuw duurzaamheidsverslag ‘Duurzaam Verduurzamen’ online beschikbaar
Grolsch verkoopt de bierbostel die overblijft na het brouwen als veevoer aan boeren. De gist wordt hergebruikt in de farmaceutische sector en de etiketten in de baksteenindustrie. Grolsch hergebruikt maar liefst 99,8% van haar afval in de keten! Daarnaast is 18% van het totale energiegebruik van de brouwerij duurzaam door de inzet van biogas afkomstig uit de eigen afvalwaterzuivering. Circulair denken en handelen is daarmee niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering van de brouwerij. Als uitdaging ziet Grolsch voornamelijk het duurzaam verduurzamen: elk jaar opnieuw stappen voorwaarts zetten op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen (DVO). Het duurzaamheidsverslag voor het financiële jaar F16 heeft dan ook ‘Duurzaam Verduurzamen’ als titel meegekregen en is vanaf vandaag online beschikbaar.
Bij duurzaamheid wordt vaak in eerste instantie gedacht aan het milieu. Maar aandacht voor mens, maatschappij en omgeving hoort daar ook bij. Grolsch kiest naast Duurzaam Ondernemen bewust ook voor Verantwoord Ondernemen. Het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik, met name onder jongeren, is namelijk een belangrijk aandachtpunt voor de brouwer.

Highlights F16
Naast 99,8% hergebruik van afval en 18% groene energie heeft Grolsch in het financiële jaar F16 (1 april 2015 – 31 maart 2016) een aantal mooie resultaten bereikt op het gebied van Duurzaam & Verantwoord Ondernemen. Een paar highlights:

– Ter ere van het 400-jarig jubileum heeft Grolsch het ‘Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds’ gelanceerd. Het doel is om ‘vakmanschap en meesterschap’ te ondersteunen in de regio Twente en de Achterhoek. Vijftig initiatieven zijn ingediend, tien ervan zijn gehonoreerd met een bijdrage uit het fonds.

– Begin 2016 is de documentaire ‘FAS – Een Stil Drama’ in première gegaan. Grolsch heeft de totstandkoming hiervan financieel ondersteund en wil hiermee mensen bewustmaken van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

– Grolsch heeft een Water Risico Analyse laten uitvoeren. Deze geeft een geruststellende conclusie: voor de korte én lange termijn is er voldoende water beschikbaar met de juiste kwaliteit voor het brouwproces.

– Grolsch heeft een nieuw Pinolen krat geïntroduceerd, waarbij verschillende verpakkingen (2-, 3-, 6- en 12-packs en losse flesjes) kunnen worden gecombineerd in één krat. Grolsch bespaart hiermee op kartonnen omdozen en op het aantal ritten naar supermarkten. De kratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Een mooie besparing op diesel, karton en CO2-uitstoot.

Andrei Haret, Algemeen Directeur Koninklijke Grolsch: “Duurzaam verduurzamen is onze uitdaging. En dat gaat verder dan alleen onze eigen brouwerij. Steeds vaker zien we dat ook bij klanten duurzaam en verantwoord ondernemen mee gaat spelen in de keuze voor een leverancier. Gelukkig scoren we goed op dat vlak. We denken mee met klanten en komen met duurzame oplossingen. Zo is bijvoorbeeld het nieuwe pinolen krat ontstaan uit een vraag van retailers. Het resultaat is een forse besparing op diesel, karton en CO2-uitstoot. Een mooie win-win situatie waar ik oprecht trots op ben!”

Online DVO-Jaarverslag
Benieuwd naar de activiteiten en doelstellingen van Grolsch op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen? Bekijk het online jaarverslag via www.koninklijkegrolsch.nl/dvo-verslag. Grolsch kiest bewust voor een toegankelijk, makkelijk leesbaar online verslag, met korte teksten, veel beeld en infographics.