Groengasvloot Meerlanden ‘tankt’ gelijktijdig zelf ingezameld gft-afval

Iets dat grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden in Rijsenhout al jaren doet is rijden op het Groengas dat zij zelf maakt van GFT (groente-, fruit- en tuinafval) dat het zelf ophaalt. En dat bevalt goed, zo goed dat het aantal voertuigen flink is gegroeid. PitPoint clean fuels realiseerde jaren geleden al een fastfill tankstation op het terrein van Meerlanden. Gisteren opende PitPoint  samen met Meerlanden een timefill-tankstation dat 14 Groengas inzamelvoertuigen tegelijk kan afvullen met Groengas gedurende de nacht zodat de chauffeurs direct met een volle tank aan de dienst kunnen beginnen.

Overdag druk? Timefill ‘s nachts
Het timefill tankstation op terrein van Meerlanden is bedacht omdat het aantal wagens dat op Groengas (ook CNG genoemd) rijdt dermate is gegroeid dat het operationeel niet meer paste, om in het dienstrooster van de afvalinzameling te tanken bij één fastfill tankstation met twee opstelplaatsen. Met de timefill installatie kunnen 14 CNG-voertuigen aan het einde van de dag aangekoppeld worden en gedurende de nacht worden gevuld met Groengas. Marja Versleijen, PitPoint clean fuels: “Deze oplossing zorgt ervoor dat werknemers gelijk met een volle tank aan hun dienst kunnen beginnen en dat de drukte op het fastfill tankstation afneemt. Dit tankstation blijft overigens operationeel voor voertuigen die gedurende de dag willen tanken.”

Groengas, één van de zes producten die Meerlanden maakt
Door GFT te vergisten komt er biogas vrij. In een gasopwerkingsinstallatie wordt het biogas omgezet naar Groengas dat in het aardgasnet wordt gepompt. Zo wordt jaarlijks 55.000 ton aan gft-afval vergist en daarna gecomposteerd. Als de installatie optimaal draait, produceert Meerlanden ruim 2,5 miljoen kubieke meter Groengas per jaar. Een deel van dit duurzaam opgewekte gas gebruikt de Meerlanden dus voor hun eigen wagenpark dat steeds meer diesels inruilt voor Groengasvoertuigen.

Angeline Kierkels, algemeen directeur Meerlanden:”Wij geven, met de productie van groengas, CO2, warmte, compost, water en citrusbrandstof uit GFT al jaren betekenis aan de veel gehoorde term ‘circulaire economie’, maar het verder verduurzamen van de vloot was niet mogelijk geweest zonder dit nieuwe slowfill tankstation. Een welkome ontwikkeling op ons terrein om samen sneller circulair te worden.”

PitPoint is samen met Meerlanden eigenaar van de gasopwerkingsinstallatie en het invoedpunt en exploiteert op het bedrijfsterrein van Meerlanden een eigen fastfill Groengas-tankstation en nu dus ook het timefill tankstation van Meerlanden. Inmiddels rijden 84 van de in totaal 161 wagens op Groengas: inzamelvoertuigen, prullenbakkenwagens, bestelwagens en personenauto’s. Hiermee voert het grondstoffen- en energiebedrijf haar diensten voor een groot deel klimaatneutraal uit.