Groene Muggen legen prullenbakken in centrum Haarlem

Extra inzet in drukke weekenden

Het toerisme groeit in Haarlem. Daardoor komen in de weekenden steeds meer bezoekers naar de binnenstad. De grotere drukte heeft tot gevolg dat prullenbakken sneller vol zitten. In de drukke weekenden zet Spaarnelanden nu ook Groene Muggen in die de prullenbakken extra legen en zwerfafval prikken. Zo blijft het winkelgebied in het centrum er netjes uitzien.

Spaarnelanden leegt de prullenbakken in het centrum-winkelgebied elke zaterdag ’s ochtends en ’s avonds. Door het toenemende aantal bezoekers raken sommige prullenbakken op zaterdag ’s middags alweer vol.Twee Groene Muggen legen vanaf nu in drukke weekenden op zaterdagmiddag en zondagmiddag prullenbakken in het centrum-winkelgebied. Ook gaan zij zwerfafval prikken. De extra inzet moet voorkomen dat er overvolle prullenbakken in het centrum ontstaan.

Groene Muggen
Met de Groene Mug-campagne wil gemeente Haarlem inwoners motiveren om duurzamer te wonen, leven en werken. De Groene Muggenteams zijn inmiddels een bekend gezicht bij diverse evenementen in de stad. Spaarnelanden zet samen met De Groene Lobby – die de inzet van de Groene Muggen verzorgt – nu elk druk weekend Groene Muggen in. Naast het legen van prullenbakken en zwerfvuil prikken, kunnen de Groene Muggen bezoekers motiveren hun afval in de prullenbak te gooien.
De Groene Muggen legen de prullenbakken met de Stint, een elektrische bakfiets. Deze is duurzaam, stil en wendbaar, waardoor het winkelend publiek geen overlast heeft van de werkzaamheden.
Vera is een van de Groene Muggen en heel enthousiast na het eerste weekend proefdraaien: “De interactiemet het winkelend publiek is erg leuk. Naast dat wij mensen tips kunnen geven, krijgen we ook veel feedback terug. Bewoners van Haarlem vertellen graag waar er volgens hen verbeterpunten liggen. Dezeinformatie spelen we weer door naar Spaarnelanden.”

Inventarisatie prullenbakken Centrum
Naast een toename van het aantal toeristen stijgt ook het aantal inwoners van Haarlem. Daarnaast zijn er steeds meer evenementen in de binnenstad en neemt het aantal eet- en drinkgelegenheden toe. Hierdoor raken de prullenbakken sneller vol. Spaarnelanden gaat de prullenbakken in het centrum opnieuw inventariseren. Hierbij kijkt Spaarnelanden naar de hoeveelheid prullenbakken, de huidige plek en de grootte van de prullenbakken. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om prullenbakken zo af te sluiten dat meeuwen geen afval uit de bakken kunnen halen. Op basis daarvan legt Spaarnelanden een herinrichtingsadvies voor aan de gemeente waarmee de capaciteit van de prullenbakken in het centrum wordt afgestemd op het groeiende aantal bezoekers.