Minder kilometers, minder uitstoot en minder verkeersdrukte in de binnenstad  van Amersfoort. Dat komt binnen handbereik nu Green Collective vandaag in deze gemeente van start gaat. Green Collective is een initiatief van PreZero en Renewi, om gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen. Door voortaan met één inzamelvoertuig via één gecombineerde route te rijden, draagt Green Collective bij aan een schonere, beter bereikbare en veiligere stad. Zo wordt het inzamelverkeer in de binnenstad van Amersfoort tot 50 procent verminderd. Dit levert óók een flinke CO2-reductie op, want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, leidt tot een besparing van 160 kilogram CO2.

Green Collective heeft zich tot doel gesteld in 2023 minstens 30 gemeenten te helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Inmiddels hebben PreZero en Renewi al positieve ervaringen opgedaan met deze vorm van inzameling in diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag en Venlo. Vanaf deze week start Green Collective in Amersfoort en de komende maand volgen ook Utrecht (20 maart), Leiden (20 maart) en Emmen (27 maart). PreZero en Renewi verenigen afvalinzamelaars én verzorgen de implementatie, het beheer en de uitvoering van de gezamenlijke afvalinzameling. De gemeenten profiteren van de voordelen van dit initiatief, zonder er zelf omkijken naar te hebben.

Samen inzamelen scheelt veel kilometers en dus CO2-uitstoot. Ook zijn de gemeenten veiliger en beter bereikbaar, omdat het aantal verkeersbewegingen omlaag gaat. Aan de bestaande dienstverlening en contracten van de klanten van PreZero, Renewi en andere inzamelaars verandert niets. Iedere klant behoudt het contract met zijn eigen afvalinzamelaar, maar het afval wordt opgehaald door een inzamelwagen met een Green Collective-logo.

Samen kom je verder
Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van PreZero, is blij dat Green Collective in weer vier nieuwe gemeenten van start gaat: “Samen kom je verder, dat bewijst dit mooie initiatief. Deze samenwerking zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer. Duurzame stadslogistiek is een belangrijk thema in een duurzame toekomst voor steeds meer Nederlandse gemeenten. We zijn dan ook erg blij dat we hier met Green Collective ook in Amersfoort, Utrecht, Leiden en Emmen invulling aan kunnen geven.”

Ook Eric Pero, Directeur Operations Nederland bij Renewi, kijkt positief naar deze ontwikkelingen: “Met Green Collective laten we zien dat we in steeds meer gemeentes duurzamer kunnen inzamelen. Zo voorkomen we onnodige vervoerskilometers en besparen we tonnen aan CO2-uitstoot. Dat resulteert in schonere lucht en minder verkeersdrukte, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. Kortom, een initiatief waarbij er alleen maar winnaars zijn.”

Green Deal ZES
Als deelnemende partij aan de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek willen Renewi en PreZero dat tegen 2023 de stadskernen in minstens 30 gemeenten emissievrij bevoorraad worden. Door de oprichting van Green Collective nemen zij het voortouw in het bereiken van de doelen van de Green Deal ZES. Zo kunnen zij de inzamelactiviteiten samen veel efficiënter, duurzamer én veiliger uitvoeren. Want door samen slim in te zamelen, werken zij aan een bereikbare en veilige stad en dragen ze bij aan een schonere lucht.

Meer informatie over Green Collective is te vinden op: www.green-collective.nl