Green Collecting Haarlem veelbelovend van start

Na een maand 67% minder ritten van bedrijfsafvalwagens in Haarlemse binnenstad

Startmoment van Green Collecting. Foto: United Photos/Paul Vreeker

In de Haarlemse binnenstad wordt bedrijfsafval het komende halfjaar door één neutrale wagen opgehaald in plaats van door meerdere afvalinzamelaars. Deze proef onder de naam ‘Green Collectig Haarlem’ zorgt na een maand al voor 67% minder ritten met bedrijfsafvalwagens in de stad. Dit kan oplopen naar een besparing van 10 ton C02-uitstoot op jaarbasis. Dat werd vandaag, op de dag van de duurzaamheid, bekendgemaakt.

‘Een mooie start van een bijzonder initiatief dat minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer in debinnenstad oplevert. Dat past bij de duurzame ambitie van Haarlem’ zegt wethouder Merijn Snoek (Openbare Ruimte). De wethouder was, samen met de initiatiefnemers van Green Collecting Haarlem, aanwezig op de Grote Markt in Haarlem voor het officiële startmoment van de proef. De ‘Green Collector’ heeft voorafgaand aan het startmoment een maand proefgedraaid. De wagen rijdt namens afvalinzamelaars GP Groot, Renewi, Spaarnelanden en SUEZ, die nu geen eigen inzamelwagens voor bedrijfsafval in hoeven te zetten.

Minder wagens, minder CO2-uitstoot, minder fijnstof
Het doel van Green Collecting Haarlem is simpel: minder wagens, minder CO2-uitstoot en minder fijnstof. Een initiatief dat hard nodig is. Vrachtverkeer en de levering aan retail zijn namelijk voor
39% verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot in de Nederlandse stadslogistiek. In Haarlem is het zo dat ondernemers hun eigen afvalinzamelaar mogen kiezen, waardoor er veel verschillende afvalinzamelaars rondrijden. En doordat ondernemers verplicht zijn om grondstoffen gescheiden aan te bieden, neemt het aantal verkeersbewegingen in de toekomst alleen maar toe. Dat leidt tot meer CO2-uitstoot. Reden genoeg voor de deelnemende partijen om te werken aan een oplossing.

Proef van een half jaar
Green Collecting Haarlem is een samenwerking tussen GP Groot, Renewi, Spaarnelanden, SUEZ, Transport en Logistiek Nederland en gemeente Haarlem. Het is de eerste keer dat afvalinzamelaars, een gemeente en een brancheorganisatie op deze manier samenwerken. Het gaat om een proef van een half jaar, waarin als experiment de inzameling van restafval en papier-karton onder een ‘neutrale vlag’ wordt opgehaald. De proef duurt tot april 2019. Daarna worden de resultaten gepubliceerd.