GP Groot en Re-Use bevorderen hergebruik bouwmaterialen

Hoe kunnen herbruikbare bouwmaterialen uit sloopprojecten in de Metropool Regio Amsterdam zo goed en circulair mogelijk worden ingezet? Hoe bereik je woningcorporaties en bouwbedrijven in deze regio zo efficiënt mogelijk? Voor antwoorden op deze vragen slaat GP Groot sloopwerken en saneringen de handen ineen met Re-Use.

In 2050 moet Nederland 100 procent circulair en CO2-neutraal zijn. GP Groot wil in de ontwikkeling hiernaar toe een voortrekkersrol innemen en heeft hierin als specialist in circulair slopen, schoon inzamelen en recyclen van afval naar nieuwe grondstoffen en producten al een aantal flinke stappen gezet.

De vraag naar circulaire bouwmaterialen en grondstoffen wordt steeds groter. Om de bij sloop of renovatie vrijgekomen materialen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen werkt GP Groot voor haar sloop- en renovatieprojecten in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) samen met Re-Use.

Re-Use brengt de vraag en aanbod van circulaire bouwmaterialen samen. Uit de sloop of renovatie verkregen herbruikbare bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld wastafels, toiletten, kranen en deuren worden, zo nodig hersteld (‘refurbished’), aan bouwbedrijven en woningcorporaties aangeboden voor hergebruik in renovatie of nieuwbouwprojecten

GP Groot en Re-Use streven samen naar een zo nuttig mogelijke toepassing van sloopmaterialen en maken in het MRA-gebied samen de cirkel rond. Door deze manier van werken wordt het gebruik van nieuwe, primaire grondstoffen beperkt en het hergebruik van waardevolle materialen steeds verder geoptimaliseerd.

GP Groot: samen maken we de cirkel rond
GP Groot sloopwerken en saneringen is een activiteit van GP Groot infra en engineering. GP Groot infra en engineering is naast GP Groot inzameling, GP Groot recycling en GP Groot brandstoffen en oliehandel één van de bedrijfsonderdelen van de GP Groot groep. Sinds 1917 groeide het familiebedrijf uit tot een bedrijfsfamilie met meer dan 950 medewerkers. De activiteiten binnen de GP Groot groep lijken heel divers, maar hebben één streven gemeen: samen werken aan een circulaire, energie neutrale en klimaatbestendige toekomst. www.gpgroot.nl

Re-Use
Re-Use richt zich op het aantoonbaar circulair maken van productgroepen die vrijkomen bij renovatie en sloopwerkzaamheden. Er zijn een beheerplatform en een stroomschema-App ontwikkeld waarmee de routing van de circulaire producten overzichtelijk in beeld worden gebracht. Het gaat verder dan alleen de inname en het opnieuw inzetbaar maken van producten; het gaat juist om de aantoonbaarheid van de circulariteit, WAT gebeurt er nu met de producten die zijn vrijgekomen? Elk product wordt voorzien van een unieke barcode zodat deze door het hele proces kan worden gevolgd.
www.re-usebv.nl