Gemeente Nieuwegein kiest voor nascheiding bij AVR

Foto: AVR

Vanaf januari 2021 heeft ook de gemeente Nieuwegein gekozen voor nascheiding bij AVR. De wethouder gooide zelf de eerste zak in de installatie (bekijk hier haar uitleg op YouTube). In voorgaande jaren gingen andere Nederlandse gemeenten hen voor waaronder Leiden, Rotterdam, Utrecht, Terneuzen en Den Bosch.

AVR heeft sinds eind 2018 een scheidingsinstallatie draaien waarmee voor gemeenten PMD (Plastic, Metaal en Drankpakken) uit huishoudelijk restafval wordt gehaald om er vervolgens nieuwe producten van te laten maken. Er is en blijft ruimte voor andere gemeenten om ook deze keuze te maken. Afgelopen jaar zijn al ruim 25 miljoen kilo plastics en drankenkartonnen uit het restafval gehaald en gerecycled.

Meer dan dertig medewerkers uit de Rotterdamse regio zijn dag en nacht bezig om de nascheidingsinstallatie te laten draaien. Continu werken zij aan verbeteringen waardoor de kwaliteit van het PMD verbetert en in de toekomst meer afvalstromen gescheiden kunnen worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de capaciteit van de installatie ieder jaar toeneemt, waardoor het aantal gemeenten dat gebruik kan gaan maken van de AVR installatie zeker nog kan groeien. Daarnaast vindt de verdere sortering nu plaats in Amsterdam bij Plastic Recycling Amsterdam, heel wat dichterbij dan Duitsland waar het voorheen naartoe ging. Bij Plastic Recycling Amsterdam wordt met een innovatieve techniek meer dan 85% hoogwaardig plastic gesorteerd en gerecycled.

AVR werkt graag samen met partners en gemeenten om betere resultaten te behalen. Zo hebben we de “Duurzame Tegel” ontwikkeld waarmee gemeenten hun eigen restafval terug kunnen krijgen in de vorm van stoeptegels. Ook zijn we in staat geweest om in Europa de eerste CO2-afvanginstallatie bij een afvalenergiecentrale te bouwen. Dit door goed met de glas-en tuinbouw sector samen te werken.

Zo krijgen we regelmatig vragen van gemeenten om mee te denken met Regionale Energie Strategieën die gemeenten en provincies aan het opstellen zijn. We kijken ook hoe onze duurzame energie kansen kan bieden voor directe buurtgemeenten als Rozenburg, Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis.