Gemeente Hillegom en Meerlanden zetten samenwerking beheer openbare ruimte voort

Wethouder Anne de Jong en algemeen directeur Meerlanden Angeline Kierkels met de nieuwe overeenkomst. (Foto: Gunbritt Genuit)

Maandag 28 maart hebben wethouder Openbare Ruimte, Anne de Jong en algemeen directeur Meerlanden, Angeline Kierkels de dienstverleningsovereenkomst (een nieuwe overeenkomst) getekend voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in Hillegom. De gemeente Hillegom heeft dit contract met Meerlanden voor een periode van acht jaar verlengd.

Anne de Jong: ‘met de verlenging van het contract behouden we lokale kennis van de openbare ruimte in Hillegom. De medewerkers zijn bekend met wat hier speelt, dat vinden wij belangrijk. We hebben wel een aantal aanpassingen doorgevoerd, bijvoorbeeld in onze manier van samenwerken. Dit alles om ervoor te zorgen dat we ons maximaal inzetten voor een mooi en groen Hillegom.

Angeline Kierkels: ‘wij zijn heel blij met de verlenging van de samenwerking. De looptijd van acht jaar maakt het mogelijk om samen het beheer verder te ontwikkelen met bijvoorbeeld meer klimaatadaptieve methodes. Een concreet voorbeeld hiervan is het vervangen van plastic watergeefslangen voor bomen door slangen van afbreekbaar biocomposiet gemaakt van bermgras, die tijdens de levensduur meteen de bodem voeding geven. Dat verbeteren en vernieuwen past heel goed bij waar wij ons graag voor inzetten in de regio: schone, groene en duurzame buurten en wijken.

Het beheer van de openbare ruimte gaat over alle voorkomende activiteiten die te maken hebben met onderhoud van straten en wegen en groen. Zowel boven- als ondergronds. Denk aan rioleringswerkzaamheden en reparatie van straatverlichting. Aan het planten en snoeien van nieuwe bomen en struiken, zoals in het Burgemeester van Nispenpark. Maar ook het onderhoud van de sportvelden van s.v. Hillegom of de speeltuinen in de gemeente. Door hierbij de keuzes in het beleid samen met Meerlanden goed te vertalen naar de dagelijkse praktijk, kan de gemeente Hillegom zich aanpassen aan toekomstige klimaatveranderingen met warmere, drogere periodes en periodes waarin veel regenwater opgevangen moet worden.