Het Geen Afval Festival: voor kinderen én ouders

Het Geen Afval Festival: zélf aan de slag met afval!
In 2017 organiseert Renewi 3 keer het Geen Afval Festival. Het evenement is speciaal voor de gezinnen van klanten, van relaties én van eigen medewerkers, zodat jong en oud samen zien en ervaren dat afval niet het einde is van iets wat je hebt gebruikt … maar juist het begin vormt van iets moois.

 • Zaterdag 8 juli in Acht.
 • Zaterdag 16 september in Stadskanaal.
 • Zaterdag 23 september in Vlaardingen.

Een festival voor kinderen en ouders
Op zaterdag 8 juli vond het eerste Geen Afval Festival plaats op het terrein van Renewi in Acht. Kinderen en hun ouders kregen aan het begin een Doe-boekje, met daarin 11 vragen en opdrachten waarmee stempels (én een cadeautje!) te verdienen waren. Met het Doe-boekje in de hand bezochten kinderen en hun ouders de verschillende afvalstations van het Geen Afval Festival, waar onder andere aandacht was voor de volgende thema’s:

 • Veiligheid in en rond de vrachtwagen: hoe stap je veilig in en uit en wat is de ‘dode hoek’?
 • Van Afval naar Grondstof: hoe vaak kun je douchen als je 1.000 kg papier/ karton recyclet? En wat kun je maken van de bodemassen die bij de verbranding van restafval vrijkomen?
 • Knutselen en tegelijkertijd recyclen: hoe maak je iets moois van een gebruikt voorwerp?
 • Kleding recyclen met de SWOP-box: gooi je oude kleding en schoenen hier weg!
 • Kunstexpo: wat maakt kunstenaar Ramon Hulspas van gebruikt materiaal?
 • Afval hengelen: hengel naar een bal met plastic en gooi ‘m in de juiste afvalbak!

Het eind van het Geen Afval Festival? Het begin van iets moois!

Bij het verlaten van het festival kregen de bezoekers 2 leuke cadeautjes mee naar huis:

 1. Groeipapier. Een papiertje dat je op en onder aarde legt en water geeft, waarna het na zo’n 2 weken vol staat met wilde bloemen.
 2. Renewi-compost. Een 10-literzak compost die je vermengt met aarde, zodat je een vruchtbare voedingsbodem krijgt voor alles wat in de tuin groeit.

Een festival met een zomers tintje …
8 juli werd uiteindelijk een prachtige, zonnige dag, waarbij de temperatuur opliep tot zo’n 27 graden. Gelukkig stond er een grote tent waar je in de schaduw kon zitten en waren er ijsjes en verkoelende drankjes. De dj draaide vrolijke nummers, zodat iedereen snel in een zomerse festivalstemming kwam! Het Geen Afval Festival op 8 juli werd zo een gezellige en geslaagde dag voor de bezoekers én voor de organisatie.