Festival Mundial: Groen, Groener, GROENST

Draag bij aan een schoon en afvalvrij festival

Festival Mundial heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom werkt Festival Mundial sinds 2014 samen met De AfvalSpiegel en de Gemeente Tilburg aan het project Groen, Groener, Groenst. Het doel is daarbij om het festival schoon en afvalvrij te maken.
Schoon betekent dat er geen zwerfafval op het terrein slingert en met afvalvrij bedoelen we het ‘hergebruik’ van afval. Het sorteren van bepaald afval helpt hierbij! Specialisten van De AfvalSpiegel monitoren, controleren en analyseren de afvalstromen op het festivalterrein. Ze volgen letterlijk iedere afvalzak, zowel front- als backstage: van het plaatsen en ledigen, tot het wegen en uitsorteren. Zo wordt tot in detail in kaart gebracht waar op het terrein afval ontstaat en hoe dit in de toekomst nog verder kan worden gereduceerd.

De gemeente Tilburg heeft Groen, Groener, Groenst omarmd en wil de ervaringen van Mundial vertalen naar andere festivals in Tilburg. Ook Rijkswaterstaat Leefomgeving ziet dit project als proeftuin voor nieuwe aanpakken om afval te voorkomen en grondstof te laten zijn. Het is een voorbeeld voor andere evenementen in Nederland.

Jaarlijks vinden er zo’n 700 festivals plaats in Nederland. In totaal komen hier 21 miljoen bezoekers op af, bij uitstek momenten waar (veel) afval ontstaat. De AfvalSpiegel heeft zich gespecialiseerd in afvalbeleid op evenementen. Van onderzoek op het festivalterrein tot gedragsbeïnvloeding van de festivalgangers en advies op het gebied van inkoop en leveranciers om zo de hoeveelheid afval op festivals te reduceren.

Meer informatie over De AfvalSpiegel: www.deafvalspiegel.nl
Meer informatie over Festival Mundial en tickets zijn verkrijgbaar via www.festivalmundial.nl