Feest bij AVR: Grand dame in Duiven is 40 jaar

Normaal gesproken vraag je niet naar iemands leeftijd. Maar de jarige grand dame van AVR in Duiven kun je er gerust naar vragen: 40 jaar en still going strong.

Op 5 september 1975 verrichtte z.k.h. Prins Claus de openingsceremonie van de Vuilverbrandingsinstallatie Regio Arnhem. De installatie bood vanaf die dag dé oplossing voor huishoudelijk afval en bedrijfsafval uit de omliggende regio. In drie ovens werd het afval verbrand, daar zorgden 34 medewerkers voor. Op maandagochtend werden de ovens aangezet en op vrijdag ging alles weer uit.

AVR toenDestijds produceerden we per inwoner ruim 20 vuilniszakken per jaar. Oud papier ging naar de voetbalvereniging, schillen naar de composthoop in de tuin. En verder ging werkelijk álles in de vuilniszak. Tegenwoordig is dat gelukkig wel anders. Maar ondanks het apart inzamelen van glas, plastic, huishoudelijke apparaten, batterijen en papier neemt onze afvalproductie nog steeds toe. Per persoon sturen we nu jaarlijks circa 50 vuilniszakken naar AVR.

Na 40 jaar is het principe nog hetzelfde: afval wordt verbrand. Maar wat niet iedereen weet, is dat het concept ‘afval’ een totaal andere betekenis heeft gekregen. Niet herbruikbaar afval is tegenwoordig een waardevolle grondstof voor energie. Gelijktijdig met de verandering in onze manier van denken is ook de installatie van AVR veranderd, aangepast en aangevuld. Hoewel de contouren van het pand in Duiven nog vrijwel hetzelfde zijn als in 1975, vanbinnen huist nu een hypermoderne energiecentrale waar het vuur altijd brandt. Dankzij de inzet van 100 medewerkers maakt AVR in Duiven tegenwoordig 24 uur per dag, 7 dagen per week duurzame energie. Waarmee in de regio Arnhem 24.000 huishoudens worden voorzien van stadswarmte en 40.000 huishoudens van elektriciteit.

40 jaar, dat verdient een feest
Als je jarig bent, dan vier je natuurlijk feest. Belangstellenden zijn op 5 september a.s. tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om tussen de ingang en de uitgang, een reis te maken door vier decennia. Met foto’s en muziek uit de 80’s, 90’s en uit de tijd van de millenniumwisseling nemen we u mee naar toen – en terug naar nu. Herinnert u zich nog….?

De trotse medewerkers – waarvan enkelen zelfs 40 jaar in dienst zijn – vertellen over de ins en outs van de installatie. Ontdek de geheimen van de grand dame, zoals alleen de alleroudste medewerkers deze kennen.

Waar AVR: Rivierweg 20, Duiven
Tijd: 11.00-16.00 uur
Wat: Verwacht zeker geen gewone open dag Wees voorbereid op een reis in de tijd tussen 1975 en nu, leuk voor jong én oud.