EPS Nederland verbetert footprint samen met gemeenten

Op 14 juni 2018 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de VNG aangeschreven en geïnformeerd over het onderzoek naar polystyreen producten en afvalstromen met daarin mogelijke concentraties van de broomhoudende brandvertrager HBCDD. Een belangrijke aanbeveling aan de VNG is het om de concentratie van HBCDD in EPS (piepschuim) jaarlijks te monitoren en een goede scheiding te borgen tussen ‘verpakkingsschuim en ‘bouwschuim’. Volgens EPS Nederland wordt hier nog te weinig opvolging aan gegeven. Ook weten gemeenten onvoldoende waar het EPS uiteindelijk terecht komt.

Social Enterprise EPS Nederland heeft met zijn gecertificeerde oplossingsgerichte aanpak een positieve start gemaakt in de markt van ‘piepschuim’ inzameling en verwerking. De 27 deelnemende gemeenten van het initiatief ‘EPS Circulair’ en zich breed inzetten voor een circulaire economie, zijn in 2019 samen goed voor 23.221 m3 ingezameld EPS, waarvan 89,8% onder KIWA certificering circulair is toegepast in Nederlandse bouwproducten. Gemeentelijke deelnemers waaronder Circulus Berkel, Omrin, de gemeente Oss en de gemeente Groningen hebben samen 553.818 kg CO2 vermeden door op deze manier EPS een nieuw leven te geven.

EPS Nederland bevestigt dat er naast voorlopers van de circulaire economie ook achterblijvers zijn en de aanbevelingen van het ministerie nog niet ter harte nemen. Zo wordt er veel EPS niet op de juiste manier verwerkt. Naast onvoldoende scheiding van EPS of het verbranden ervan, vindt er ook export plaats van gecomprimeerd EPS. Door comprimeren wordt de oorspronkelijke grondstof samenstelling vernietigd, waarvan tevens niet duidelijk is of dit de schadelijke stof HBCDD bevat. EPS Nederland wijst daarom gemeenten op de aanbeveling van het Ministerie van I&W om EPS aantoonbaar op de juiste manier te behandelen waardoor zoveel mogelijk EPS is her te gebruiken in Nederland.