Elke vezel telt: Lancering textielcampagne

Op woensdag 4 juni heeft wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen het startschot gegeven voor een grootschalige textielcampagne in Friesland. Daarnaast maakte hij de winnaar bekend van de waardebon. Door zijn oude textiel in te leveren werd de heer J. van Eik uit Surhuisterveen de trotse winnaar van € 150,- euro.

elke vezel telt waardebon

Door het plaatsen van extra ondergrondse containers in diverse Friese gemeenten kunnen inwoners nu nog makkelijker hun textiel apart inleveren. In totaal worden ongeveer 40 extra containers geplaatst. Het plaatsen van de containers maakt onderdeel uit van een gezamenlijk initiatief van Empatec, Caparis, Leger des Heils Reshare en Omrin Estafette. Dit initiatief heeft ook gezorgd voor textielsorteercentra in Sneek en Leeuwarden. Daar wordt het ingezamelde Friese textiel gesorteerd voor hergebruik en de medewerkers van deze sorteercentra krijgen de kans om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. In totaal gaat het om 40 tot 50 arbeidsplaatsen.

Alle textiel mag nu apart worden ingeleverd, ook als het versleten of kapot is. Gescheiden inleveren van kleding, schoenen, huishoud- en woontextiel en ook knuffels is goed voor het milieu, want samen halen we alles eruit. Alleen wanneer het textiel sterk vervuild of nat is, kan het bij het restafval worden gegooid.