Elektrische inzameling batterijen zorgt voor flinke CO2-beparing

foto: United Photos/Paul Vreeker

De elektrische inzameling van batterijen in de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van Zuid- Holland zorgt voor een flinke CO2-besparing. Deze nieuwe en schonere manier van inzamelen bespaart jaarlijks ruim 27 ton CO2. De batterijen worden na inzameling verwerkt tot waardevolle grondstoffen. Dat betekent dus twee keer winst voor het milieu.

De volledig elektrische inzameling is een initiatief van Stibat en Spaarnelanden en startte een jaar geleden. In plaats van een dieselvrachtwagen, haalt een volledig elektrisch voertuig de lege batterijen op

bij zo’n 4.000 winkeliers, scholen en bedrijven,zodat ze verwerkt kunnen worden tot grondstoffen. Het doel van de elektrische inzameling is minder CO2-uitstoot en minder fijnstof.

Veelbelovende resultaten
De resultaten van de elektrische inzameling na een jaar zijn veelbelovend.

In vergelijking met een bakwagen op diesel wordt ruim 27 ton aan CO2, 0,9 ton fijnstof (PM10) en 3 ton stikstofdioxide op jaarbasis bespaard. De initiatiefnemers gaan de inzameling dit jaar nog verder optimaliseren en hopen dit in de nabije toekomst ook naar andere regio’s uit te kunnen breiden.

Goed plannen en efficiënt rijden
Mathijs de Veth is een van de chauffeurs die verantwoordelijk is voor de elektrische inzameling. Hijlegt per dag zo’n 175 km af. ‘Het is een kwestie van goed plannen en efficiënt rijden.’ zegt Mathijs. ‘Voor mij is het de uitdaging om elke dag zo zuinig mogelijk te rijden en zo ver mogelijk te komen. Dat ik daarmee bijdraag aan een betere luchtkwaliteit vind ik fantastisch!’

Stibat en Spaarnelanden laten met dit initiatief zien dat grondstoffen op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier kunnen worden ingezameld. Beide partijen willen hiermee een voorbeeld zijn voor andere organisaties die hun logistiek willen verduurzamen.