Eerste nationale Vuilnisvrouwendag trekt vrouwen uit hele land

Stoere vrouwen, Avalex had er 50 op bezoek tijdens de eerste Nationale Vuilnisvrouwendag. Best bijzonder, want zoveel vrouwen werken er niet in het afval. Dit is voor het eerst dat deze dag in Nederland werd georganiseerd. Vuilnisvrouwen uit het hele land kwamen naar afvalbedrijf Avalex in Delft.

Vuilnisvrouw: een onmisbaar beroep
De vrouwen hebben een onmisbaar beroep: dagelijks zorgen zij ervoor dat afval en grondstoffen worden ingezameld bij huishoudens en bedrijven. Ze rijden rond met het goud van de toekomst: grondstoffen die weer kunnen worden hergebruikt en gerecycled. Werken in het afval wordt vaak ondergewaardeerd en als vrouw werken in het afval is helemaal bijzonder. Daarom organiseerde afvalinzamelaar Avalex de Nationale Vuilnisvrouwendag om deze dames eens goed in het zonnetje te zetten. “Deze vrouwen verdienen alle respect, ik ben elke dag weer trots op ze, het is zwaar werk dat in weer en wind moet worden uitgevoerd” aldus Sandra van Gemert, hoofd uitvoering bij Avalex.

nationale vuilnisvrouwendag avalexZelfverdediging op naaldhakken
De middag bestond uit een educatief, praktisch en leuk programma. Door cabaret van Reijn en Goed werd op een ludieke manier gewezen op de waarde die vuilnisvrouwen hebben in deze samenleving. De workshop “Zelfverdediging op Naaldhakken” door opleidingscentrum Spa gaf handvatten voor lastige situaties waar vrouwen op straat of op de werkvloer tegenaan lopen.

Weggooien zonde!
Ook werd er met een workshop aandacht besteed aan hergebruik van afval. Van verpakkingen die vaak in de restafvalbak belanden werden leuke bestekbakken, spaarvarkens en armbanden gemaakt. De Instock-food truck zorgt voor heerlijke hapjes en gezonde drankjes van voedsel dat anders weggegooid zou worden.

Vuilnisvrouwen in het zonnetje
Tijdens deze middag stonden de dames in het middelpunt daarom waren er ook verschillende visagisten en een fotograaf aanwezig voor een persoonlijke fotoshoot. Als afsluiting kregen de dames een duurzame goodie bag. Een van de vuilnisvrouwen Sandra Elast, vuilnisvrouw gaf aan dat ze het erg leuk vond om ervaringen te delen met andere vrouwen in het vak. Tijdens de afsluitende speech sprak Wethouder Nicole Dierdorp (gemeente Rijswijk), haar waardering uit voor de vrouwen en hoopte dat er nog meer vrouwen in de toekomst zullen kiezen voor dit beroep.