Een circulaire textielketen is de norm!

Ieder jaar belandt zo’n 145 miljoen kilo textiel nog ‘gewoon’ bij het rest afval. Aanschaffen, dragen en weer wegdoen lijkt de norm. Om dit patroon te doorbreken moet iedereen in beweging komen: van consument tot industrie, van inzamelaars tot gemeenten. “Wij zien onszelf als aanjager van die beweging. Een circulaire textielketen als nieuwe norm”, zegt directeur Erica van Doorn. De afgelopen maanden heeft Sympany hard gewerkt aan het uitwerken van deze koers in een nieuwe strategie, website en huisstijl.

Op dezelfde manier doorgaan is onhoudbaar
In de loodsen van Sympany ligt veel oude kleding te wachten op een nieuwe bestemming. Een groot deel ervan wordt verkocht aan partners in Oost-Europa en Afrika. De verkoop van mooi herdraagbaar textiel is voor textiel-inzamelaars nog steeds een onmisbare bron van inkomsten om de kosten van het inzamelen en verwerken te betalen. Bovendien is het opnieuw dragen van kleding milieuvriendelijker dan recycling, waarbij energie en water nodig zijn voor de verwerking tot een nieuw product. Sympany investeert elke euro die wordt verdiend aan recycling. De focus ligt op het ontwikkelen van recyclingoplossingen die voorzien in een behoefte. “Het verdienmodel van de toekomst is waarde halen uit het ingezamelde textiel door het herdraagbare te blijven verkopen en het niet-herdraagbare te recyclen naar hoogwaardige producten,” aldus Van Doorn. Stof blijft grondstof. Ingezameld textiel is de grondstof voor weer nieuw textiel in plaats van steeds weer nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Bijzondere, nieuwe samenwerkingen
Tien jaar geleden zocht de Sympany de samenwerking al op door oude spijkerbroeken te verwerken tot isolatiemateriaal. Dit gerecyclede materiaal Métisse, ligt inmiddels in het schap bij Gamma en Karwei.

In de afgelopen maanden zijn daar twee nieuwe, bijzondere samenwerkingen bij gekomen. Zo gaat Sympany met Sympact de uitdaging aan om het grote volume niet-herdraagbaar textiel te verwerken tot circulaire producten anders dan nieuw textiel. En door aandeelhouder te zijn in SaXcell wordt ingezamelde katoen verwerkt tot hoogwaardig nieuw textiel. Als het aan Erica van Doorn ligt is dit pas het begin. “Ons doel is om al het ingezamelde textiel een duurzame nieuwe bestemming te geven door de levenscyclus te verlengen of door het te verwerken tot een nieuwe grondstof”.

Investeren in innovatie
Sympany blijft een stichting zonder winstoogmerk. Het geld dat we verdienen, investeren we in innovatie. Zodat we van elk stukje stof straks weer iets waardevols kunnen maken. Bestaande projecten in Afrika en India -gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid- zullen worden afgerond, waarbij alle verplichtingen zoals afgesproken worden nagekomen.