Duurzame feestdagen enkel nog een kerstwens

Tuincentra nemen voortouw bij inzameling oude kerstverlichting

Wecycle brengt deze week in opdracht van Stichting LightRec het kinderboek De Tulp van Tellingen uit. Het nieuwe kinderboek is educatief en legt jong en oud op ludieke wijze uit waarom kapotte kerstverlichting apart moet worden ingezameld en waarom deze niet zomaar via het reguliere huisvuil in de grijze kliko mogen belanden. Het boek is, tegen inlevering van oude kerstverlichting, in een oplage van 50.000 exemplaren gratis verkrijgbaar bij meer dan 300 filialen van de belangrijkste tuincentra in Nederland.

Wecycle, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en lampen, komt in de aanloop naar de kerstdagen juist nu met het kinderboek. Jaar op jaar komt steeds meer nieuwe kerstdecoratie voorzien van ledverlichting op de markt dat in hoog tempo oude kerstversieringen vervangt. De tuincentra die meedoen aan de retouractie zijn Coppelmans, GroenRijk, Intratuin, Life&Garden, Petsplace/Boerenbond en Welkoop.

De Tulp van Tellingen, geschreven door Naomi Tieman, beoogt in de vorm van een spannend verhaal kinderen ook te leren wat bijvoorbeeld armaturen zijn en waar wij ze moeten inleveren voor recycling. Via de boeken worden niet alleen kinderen bereikt, maar ook ouders en grootouders die voorlezen.

Naast ledkaarsjes, zit tegenwoordig in bijna elke kerstdecoratie ledverlichting, in miniatuurhuisjes, kransen, beeldjes en andere versieringen. Volgens steekproeven van Wecycle belandt door de groeiende populariteit van een decoratieve kerst, steeds meer oude kerstverlichting inclusief armaturen zoals ledkaarsjes gewoon in de kliko. Vaak is het lampje een klein onderdeel van de decoratie en is het consumenten niet duidelijk welke producten nu wel en niet apart moeten worden ingeleverd voor recycling.

Gied van Hoorn, directeur van LightRec wil de inzameling van al die kerstverlichting met de speciale actie fors omhoog krijgen: “We kopen én vervangen elk jaar steeds meer kerstdecoratie, maar realiseren ons niet dat er verlichting in zit. Te vaak slingert het jarenlang ongebruikt rond op zolder of belandt tezamen met de kapotte kerstballen bij het huisvuil. Het is dit jaar echt onze kerstwens dat duurzaam te veranderen. Er staan door heel Nederland duizenden speciale inleverbakken, onder meer bij tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. Daar moeten we het inleveren. Daarom zijn we erg blij dat de tuincentra, die goed zijn voor 80% van de jaarlijkse kerstdecoratie-aankopen in Nederland, met dit leuke kinderboek een speciale vuist maken en hun klanten aansporen oude verlichting mee naar de winkels retour te nemen.”