Driekwart Nederlanders levert lampen in voor recycling

Steeds meer Nederlanders (75%) weten waar ze hun oude lampen in kunnen leveren voor recycling. Dat blijkt uit de Verlichtingsmonitor van Stichting LightRec. Hoewel energiezuinige verlichting altijd moet worden ingeleverd voor recycling, gooit een kwart van de consumenten hun oude lampen nog bij het huisvuil. Dit is wel een flinke verbetering ten opzichte van eerdere jaren (in 2009 was dit nog 53%1). Nederlanders worden zich er blijkbaar steeds beter van bewust dat ze – nu de gloeilamp uit de schappen is verdwenen – al hun lampen in moeten leveren voor recycling, aldus Stichting LightRec. Energiezuinige verlichting kan namelijk voor meer dan 90% worden gerecycled.

Uit de Verlichtingsmonitor blijkt dat de meeste consumenten hun lampen inleveren bij de milieustraat. Daarnaast zijn de supermarkt in de buurt en de chemokar populaire inleverpunten.
Nu er geen gloeilampen meer verkocht worden, moeten straks alle oude lampen en armaturen worden ingezameld voor recycling om ervoor te zorgen dat er geen stoffen in het milieu terecht komen. Dit geldt ook voor armaturen. En omdat energiezuinige verlichting bijna volledig kan worden gerecycled, blijven daarmee kritische grondstoffen behouden. “We roepen consumenten dan ook op om hun oude verlichting af te danken in de Wecycle-inleverbakken,” aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec en een van de opdrachtgevers van Wecycle.

Inleveren
Consumenten kunnen altijd hun oude tl-buizen, spaar- en ledlampen en armaturen inleveren bij de winkel als ze een nieuwe lamp kopen, bij de gemeentelijke milieustraat en bij bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten die inzamelbakken hebben staan. Steeds meer winkels gaan proactief een samenwerking aan met Wecycle. Bij deze winkels kunnen consumenten hun oude lampen altijd kwijt. Op dit moment is al dit mogelijk bij MediaMarkt, Saturn, Hornbach, Gamma, Blokker en de supermarkten Bas van der Heijden, DekaMarkt, Digros, Dirk van den Broek en MCD Supermarkten.