Dichtbij e-waste inzamelen werkt

Meer afgedankte apparaten recyclen. De doelen zijn er, maar het daadwerkelijk doen is een hele kunst. Het afgelopen jaar zamelden de teams die meededen aan E-waste Races substantieel bij aan dit doel. Zij zamelden honderden tonnen afgedankte elektronische apparaten in. Hoe: door kinderen en hun omgeving écht te betrekken en hun gedrag te laten veranderen.

Bij een E-waste Race nemen tien groepen van basisscholen het tegen elkaar op om in vier weken zoveel mogelijk kapot klein elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. De race start met een les. Hier leren de kinderen wat e-waste is en dat ze kunnen denken aan o.a. oude stijltangen, haardrogers, dvd-spelers. Ook horen ze waarom het belangrijk is dat e-waste wordt ingeleverd. Daarna start de race.

Resultaten
In 2019 deden 231 teams van verschillende scholen mee aan een E-waste Race. Tijdens de races dat jaar werden maar liefst 478.562 apparaten ingezameld waarvan weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Daarmee is 240.370 kg. CO2 bespaard. Een aanzienlijk aantal afgedankte apparaten, ook in vergelijking met andere (educatieve) initiatieven waarbij e-waste wordt ingezameld in ons land.

Onderzoek 
Studies laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen meer recyclen: dit lukt als je het dichtbij mensen houdt en educatie toevoegt. Anna Lena Gompelmann deed in 2017 onderzoek naar de E-waste Race en haar conclusie bevestigde dit: ‘De E-waste Race draagt – tot jaren na de race – bij aan het recyclinggedrag van kinderen en hun directe omgeving’.

Bewustwording  
De winnende groep van een E-waste Race wint een schoolreisje naar Science Museum Nemo of een vergelijkbaar museum. Dit is een drijfveer voor de kinderen die maar al te graag zo’n schoolreis winnen. Toch is het winnen zeker niet de enige motivatie. Kinderen hebben een groot verantwoordelijkheidsbesef. Timmy de Vos van de E-waste Race: “Bewustwording en gedragsverandering is uiteindelijk het allerbelangrijk van een race. Laten zien dat inzamelen belangrijk is en dat dit met een kleine moeite een stuk beter kan. Dat is onze boodschap aan de kinderen en zij verspreiden deze boodschap gelukkig door heel de wijk of zelfs dorp. We zijn dan ook blij de races’ met producentensysteem Weee Nederland en partners te kunnen doen.”