Demoproject voor de productie van ABS-kunststof uit gerecycleerde grondstoffen krijgt Europese financiële steun

Indaver, leider in duurzaam afvalbeheer, en INEOS Styrolution, wereldleider in styreen, gaan samenwerken als technologiepartners in een project dat wordt gefinancierd door het EU LIFE-programma, het financieringsinstrument van de Europese Unie voor milieu en doeltreffend hulpbronnengebruik.

Het project dat voor een periode van vier jaar gepland staat, toont de productie van ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen)  op basis van gerecycleerde grondstoffen aan.

  • Het project omvat een eerste oplossing op laboratoriumschaal en plannen om naar een commerciële oplossing op te schalen
  • Het project wordt door het EU LIFE-programma gesteund

Het project ‘LIFE ABSolutely Circular’ mikt op het aantonen van de ecologische en economische voordelen van het gebruik van geavanceerde recyclagetechnologieën om de kringloop van kunststofrecyclage te sluiten.

Een eerste hoofddoel van het project is het voor het eerst aantonen van de productie van ABS op basis van gerecycleerde grondstoffen door middel van geavanceerde recyclagetechnologieën. Het project heeft ook als doel de schaalvergroting van de oplossing van laboratoriumschaal naar demo-installatie aan te tonen en de oplossing uiteindelijk te commercialiseren.

Het ABS-copolymeer wordt ingezet voor uiteenlopende toepassingen in veel sectoren waaronder automotive, gezondheidszorg, elektronica, huishouden en speelgoed/sport/vrijetijd. Het materiaal draagt aanzienlijk bij aan maatschappelijk welzijn met een uitgebalanceerde mix van eigenschappen waaronder stevigheid, vormvastheid, lichtgewicht en een esthetisch uiterlijk van het oppervlak. Het voldoet aan alle voorschriften inzake voedselcontact en is gemakkelijk te verwerken.

Paul De Bruycker, CEO bij Indaver, licht toe: ‘We kijken ernaar uit om een demo-installatie en plan voor opschaling te ontwikkelen om de doelen van dit project te realiseren. We kijken er enorm naar uit om te werken aan een oplossing waarmee we voordeel halen uit de verbazingwekkende eigenschappen van styreen terwijl we de gevolgen op het milieu en op toekomstige generaties beperken.’

Dr. Alexander Glück, President EMEA bij INEOS Styrolution: ‘We zijn erg enthousiast over dit project omdat we geloven dat er na gebruik intrinsieke waarde in kunststof producten zit. Wij delen de visie van Indaver om uit kunststofafval waardevolle grondstoffen te winnen zodat deze niet op een stortplaats terechtkomen. ’