Demissionair staatssecretaris van Veldhoven onder de indruk van E-waste Race

(Foto: van/via E-waste Race)

Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven bracht op maandag 29 maart een werkbezoek aan een deelnemende school van de E-waste Race. Deze school en negen andere scholen in Eindhoven doen mee aan het educatieve project dat kinderen leert over het belang van hergebruik, recycling en reparatie van elektronische apparaten. De staatssecretaris was zeer onder de indruk van het enthousiasme dat het project bij de kinderen losmaakt.

Stientje van Veldhoven werd afgelopen maandag hartelijk ontvangen door initiatiefnemer van de E-waste Race Timmy de Vos en de leerlingen van SBO Reis van Brandaan uit Eindhoven. De school doet mee aan de E-waste Race, waarbij zij vier weken lang elektronische apparaten inzamelen op school. Enthousiast vertelden de leerlingen over het project en de kinderen lieten ook zien wat ze afgelopen week zoal hadden ingezameld. Deze hebben de kinderen van thuis meegenomen of zijn door buurtgenoten ingeleverd bij het pick-up point op school. De staatssecretaris was onder de indruk: “Het is ontzettend leuk om te zien dat de E-waste Race de kinderen zo actief betrekt bij dit onderwerp, we moeten er namelijk samen voor zorgen dat we zuiniger op onze aarde zijn.”

Samen met initiatiefnemer Timmy de Vos ging de staatssecretaris in gesprek over de impact die het project jaarlijks maakt. Inmiddels doen er ruim driehonderd scholen per jaar mee en die zamelen gemiddeld een half miljoen apparaten per jaar in. Omdat het project de nieuwe generatie fysiek betrekt bij de transitie naar een circulaire economie kreeg de E-waste Race afgelopen februari de Circular Award uitgereikt in de categorie Public. Van Veldhoven raakte tijdens haar bezoek onder de indruk van hoe enthousiast de kinderen met het project aan de slag gaan. Na de gastles die de kinderen kregen over grondstofschaarste zijn ze actief thuis gaan inzamelen. Ze maakte ook een pick-up point waarbij buurtbewoners hun oude elektrische apparaten in konden leveren en maakte een filmpje om buurtbewoners hierop attent te maken. “De kinderen zijn enorm enthousiast’’ vertelt docent Vivan Renders. “Het eerste wat ze ‘s ochtends vragen als ze binnenkomen is wanneer we aan de slag gaan met het nieuw meegebrachte e-waste. Ze vinden het fijn om een steentje bij te dragen voor een betere wereld”

Op dit moment zijn er zo’n 100 scholen in heel Nederland bezig met de E-waste Race. Inmiddels timmert het bedrijf ook hard aan de weg met het zusterproject Textiel Race. Vorig jaar startte dit project over het recyclen van textiel op negentien scholen, maar voor komend jaar staat er op meer dan zeventig scholen in Nederland een Textiel Race gepland.