De grootste zonnecentrale van de regio ligt op het dak van reinigingsdienst Waardlanden

Met 1017 panelen wordt er meer stroom opgewekt dan dat de reinigingsdienst zelf verbruikt. Dit is één van de effecten van het milieubeleid van Waardlanden. Milieu en duurzaamheid zijn twee van de speerpunten waar het bestuur van Waardlanden op heeft ingezet. Het bestuur bestaat uit wethouders van de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik.

Het streven was een energiebesparing van 10%, zoals onderschreven in het Blauwzaam-convenant, maar met de investeringen in milieuontlastende maatregelen loopt Waardlanden vooruit op de doelstellingen. Dat was dan ook reden voor de bestuursleden om vorige week dit heugelijke feit in het zonlicht te zetten.

Maar er zijn nog meer verbeteringen. Naast de zonnecentrale op het dak zijn ook alle lampen vervangen door led-verlichting, wat een besparing oplevert van 70.000 KW op jaarbasis. Daarnaast zijn de voorbereidingen in gang gezet om het wagenpark op een schone diesel-variant te laten rijden. Deze zogenaamde GTL is een diesel die geen fijnstof produceert. Naast dat de wagens geen schadelijke stoffen meer uitstoten worden ze er ook stiller van. Verbeteringen die het leefklimaat van onze regio ten goede komen.