De eerste Textiel Races in Nederland gaan van start!

In Amsterdam en Noord-Veluwe nemen tien basisscholen het tegen elkaar op tijdens de allereerste Textiel Races!

De Textiel Race maakt het inzamelen en recyclen van kleding en textiel leuk en leerzaam. Tien scholen in een regio nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled.

De Textiel Race
De Textiel Race is een wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk kleding en textiel bij mensen uit de buurt op te halen. Tijdens een Textiel Race kunnen buurtbewoners hun kleding en kapot textiel aanmelden op ​www.textielrace.nl.​ Als bedankje krijgen ze kortingscodes voor prachtige duurzame kleding van Loop.a life, LABFRESH en de overhemden van SKOT. Daarnaast krijgen alle deelnemende scholen een waardevolle gastles over textiel en duurzaamheid. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van kleding en textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

De Textiel Race is een initiatief van de mensen achter de succesvolle E-waste Race, een vergelijkbare wedstrijd voor het inzamelen van afgedankte elektronica. Deze E-waste Race wordt inmiddels jaarlijks al op 330 scholen in verschillende regio’s door heel Nederland georganiseerd.

Circulair Textiel
Inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Nu wordt minder dan de helft van ons textiel goed ingezameld. Jaarlijks belandt nog 10 kilogram textiel per Nederlander bij het restafval. Bij veel mensen is niet duidelijk wat er allemaal in de textielbak mag, hierdoor komt veel textiel dat er wel in mag zoals schoenen niet in de bak terecht.

Textiel dat wel goed naar de inzamelcontainers wordt gebracht raakt bovendien vaak vervuild. Mensen gooien namelijk ook vaak vies en nat textiel of zelfs luiers en andere viezigheid in de kledingcontainers. Veel kleding die we tegenwoordig kopen is bovendien van te lage kwaliteit en niet of niet goed herbruikbaar. Dit wordt ook wel fast fashion genoemd. Dit kan en moet anders vinden de initiatiefnemers van de Textiel Race.

Primeur in Amsterdam en Noord-Veluwe
De allereerste Textiel Races zullen dit najaar plaatsvinden in Amsterdam en Noord-Veluwe.
De race in Amsterdam wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam en wordt ondersteunt door textielbedrijf Curitas. Deze race vindt plaats van 26 oktober tot en met 20 november. De Textiel Race in Noord-Veluwe wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Harderwijk, Putten, Ermelo, Oldebroek en Nunspeet. Daar vindt de race plaats van 2 november tot en met 27 november.