Cure Afvalbeheer krijgt de komende jaren aanzienlijk meer mogelijkheden om afval te verwerken én om haar kosten te verlagen. Het bedrijf treedt toe tot Coöperatieve Vereniging Midwaste Milieu UA en verwerft daarmee de voordelen van krachten- en kennisbundeling op het gebied van inkoop en vermarkting van afvalstromen.
De directeuren van Cure Afvalbeheer en Midwaste, Frans van Strijp en Machiel van Haaften, tekenden vanmorgen de standaardovereenkomst op de milieustraat op industrieterrein De Hurk in Eindhoven. De toetreding levert uiteindelijk ook voordeel op voor Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard, de gemeenten waar Cure verantwoordelijk voor is, zei Van Strijp.
Van Haaften verwelkomde Cure bij de vereniging. “De samenwerking geeft onze leden meer kracht, dat geldt ook voor Cure,” zei hij.
Belangrijke speler voor alle afvalstromen
De komende jaren staan in het teken van een sterke reductie van het afval. Veel meer te hergebruiken grondstoffen krijgen een aparte inzameling, sortering en verwerking.
Zo hebben de gemeenten in de regio Eindhoven een manifest getekend, waarin ze vastleggen te streven naar nog maar vijf procent restafval in 2020. “Ik draai dat liever om”, zegt Van Strijp. “Voor mij zegt die afspraak dat we 95 procent van ons afval gaan omzetten in grondstoffen. De kracht van Midwaste is dat we voor de afzonderlijke grondstoffen kunnen bepalen wat de meest effectieve manier van verwerking is. Door de vele leden die Midwaste heeft, zijn we voor alle stromen een belangrijke speler op de markt.”
Cure gaat, in het kader van de vijf procent-afspraak, nog diverse grondstoffen apart behandelen. Het meest actuele op dit vlak is de sortering en vermarkting van kunststof, hetgeen nu ook in Midwaste-verband wordt opgepakt.
Leden gebruiken elkaars faciliteiten
Cure kan door het lidmaatschap gebruik maken van de faciliteiten die Midwaste en haar leden elkaar bieden. Dit geldt voor het gezamenlijk vermarkten van grondstoffen, de inkoop van bijvoorbeeld containers en brandstof, en ook voor bijvoorbeeld aanbestedingen. Zo hebben de Brabantse leden van Midwaste een gunstig tarief bedongen voor de verbranding van restafval per 1 februari 2017. De regiogemeenten in Zuidoost Brabant die zich hierbij aangesloten hebben, profiteren hier ook van.