Alle Coolrec locaties WEEELABEX-gecertificeerd

Met de verworven certificering op de Duitse RDE-vestiging in Baumholder zijn alle Coolrec locaties WEEELABEX-gecertificeerd. De recycler voor elektrische en elektronische apparatuur behaalde de laatste audit op de RDE-vestiging voor de manuele verwerking van kleine apparaten, CRT-schermen en printplaten. Coolrec RDE heeft als eerste bedrijf in de deelstaat Rheinland-Pfalz dit gewaardeerde certificaat behaald, het negende bedrijf in heel Duitsland. Met de certificering van alle Coolrec locaties verstevigt de recycler nadrukkelijk haar positie in Europa.

WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) is de naam van de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten reguleert. Coolrec biedt met negen locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk een integraal en internationaal netwerk voor de verwerking van WEEE op het hoogste niveau. “Coolrec recyclet elektrische apparaten en elektronicaproducten tot hoogwaardige herwonnen kunststoffen, metalen en andere grondstoffen, van beeldschermen tot koelkasten en van ICT-materiaal tot kleine huishoudelijke apparaten”, aldus Arjen Wittekoek, directeur Coolrec. “Wanneer het gaat om de verwerking van materialen, is deze certificering al in diverse landen verplicht. Hiermee kunnen we vanaf nu ook afgedankte producten uit Nederland en Frankrijk, landen waar de certificatie al verplicht is, in Duitsland verwerken.”

Coolrec RDE
De locatie in Baumholder is ingericht op een drietal kernactiviteiten. ”Als eerste verzorgen we op deze vestiging de sortering en depollutie, het verwijderen van milieuvervuilende substanties, van kleine afgedankte elektrische en elektronische apparaten uit de gemeentelijke inzameling”, vervolgt Wittekoek. “Daarnaast demonteren we hier hoogwaardige elektronica, zoals bijvoorbeeld computers, mobiele telefoons en tv’s. De derde primaire activiteit is de handmatige verwerking van printplaten.”

WEEELABEX
Doorslaggevend voor de WEEELABEX-certificering zijn met name de hoge recyclingpercentages die Coolrec realiseert en het uitstekende kwaliteitsniveau van de herwonnen grondstoffen. WEEELABEX focust met name op procescontrole, continue verbetering en het maximaal terugwinnen van waardevolle secundaire grondstoffen. Wittekoek: “Coolrec is in Nederland het eerste recyclingbedrijf met het WEEELABEX-certificaat. Ik ben er dan ook enorm trots op dat vanaf nu al onze locaties gecertificeerd zijn. Dit onderbouwt onze professionaliteit van de processen en de installaties, alsmede het vakmanschap van onze medewerkers. De WEEELABEX-certificering borgt de hoogst mogelijke kwaliteit van hoogwaardige herwonnen kunststoffen. Zo zetten we maar liefst 98% van bijvoorbeeld oude koelkasten om in nieuwe grondstoffen, waarbij ook de hoogste veiligheids- en duurzaamheidsnormen worden gewaarborgd.”