Coolrec geeft witgoed Miele een tweede leven

Recycler Coolrec, dochteronderneming van Van Gansewinkel, werkt samen met Miele & Cie. KG aan het terugwinnen van verschillende metalen uit afgedankt witgoed. Onder andere de metalen uit de afgedankte apparaten krijgen na behandeling een tweede leven in onder andere nieuwe Miele wasmachines en wasdrogers. Het recyclingproces vindt plaats in de Coolrec fabriek in Dordrecht waar de recycler over een speciaal daarvoor ingerichte verwerkingslijn voor witgoed beschikt.

Coolrec, gespecialiseerd in het recyclen van elektrische apparaten en elektronicaproducten, verwerkt gedurende de pilot het metaal uit de Miele wasmachines en wasdrogers. “Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle onderdelen en materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn wij in staat specifieke materialen terug te winnen zodat ze weer als grondstof hergebruikt kunnen worden in de vervaardiging van nieuwe onderdelen”, aldus Arjen Wittekoek, Directeur Coolrec. “Voor de pilot met Miele demonteren we het witgoed in onze fabriek in Dordrecht op een speciaal daarvoor ingerichte verwerkingslijn. Hierbij komen de metalen vrij die we herwinnen en vervolgens leveren aan de gieterijen van Miele die er op hun beurt nieuwe onderdelen van produceren zoals bijvoorbeeld draagsteunen en draagarmen.”

Circulaire economie
De samenwerking tussen Coolrec en Miele is een concreet voorbeeld hoe Van Gansewinkel met haar ketenpartners de visie ‘Afval bestaat niet’ op de circulaire economie, waarin het hergebruik van materialen en grondstoffen centraal staat, vormgeeft. Wittekoek: “Samen met Miele maken we met deze pilot een concrete stap in het nog beter recycleren en verbeteren van de kwaliteit van grondstoffen die een tweede leven krijgen. De verschillende hoogwaardige metalen en onderdelen die we herwinnen leveren we direct aan bij de gieterijen waarmee we ook de schakels in de keten verminderen. Daarbij leidt de recycling verder ook tot CO2-reductie waarmee we de footprint van Miele verbeteren.” Op dit moment onderzoekt Coolrec voor Miele ook de verwerkingsmogelijkheden van de overige materialen zoals de plastics die in dit proces vrijkomen.