Coolrec als eerste in Nederland gecertificeerd voor WEEELABEX

Coolrec heeft als eerste recyclingbedrijf voor elektrische en elektronische apparatuur in Nederland het zogeheten WEEELABEX-certificaat verworven. Het doorstond met vlag en wimpel een audit bij de koelkastenlijn op de vestiging in Dordrecht en slaagde cum laude! Met dit belangrijke certificaat verstevigt Coolrec nadrukkelijk haar positie als partner voor de recycling van WEEE en metaal-plastic combinaties. WEEE is de naam van de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten reguleert.

Doorslaggevend voor de certificering zijn met name de hoge recyclingpercentages die Coolrec realiseert en het uitstekende kwaliteitsniveau van de herwonnen grondstoffen. Alle verwerkers van afgedankte elektrische en elektronische apparaten in Nederland dienen vanaf 1 juli 2015 WEEELABEX gecertificeerd te zijn. WEEELABEX focust met name op procescontrole, continue verbetering en het maximaal terugwinnen van waardevolle secundaire grondstoffen.

WEEELABEX staat voor Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence en is een initiatief van het Europese WEEE Forum. Nederland heeft als één van de eerste landen verwerking volgens de WEEELABEX-regels verplicht gesteld.

Jan Vlak, directeur van Wecycle: “Dit is het geweldige resultaat van een intensieve samenwerking tussen Wecycle en Coolrec. Het is een feestelijk moment dat Coolrec nu als eerste het WEEELABEX certificaat heeft gehaald. De andere partners van Wecycle zullen snel volgen.”

Coolrec-directeur Arjen Wittekoek is bijzonder blij met de behaalde mijlpaal. “Deze certificering is extreem belangrijk voor Coolrec, vooral met het oog op de toekomst van het recyclen van e-waste in Europa. De auditoren van de certificeringsinstantie Really Green Credentials uit Engeland waren onder de indruk van de professionaliteit van de processen en de installaties van Coolrec alsmede van het vakmanschap van onze medewerkers. Ze hadden zulke hoge terugwinningsresultaten nog niet elders tijdens hun audits vastgesteld. De Europese normen voor het terugwinnen van koelmiddel en CFK’s (gassen) uit koelkasten liggen erg hoog. Coolrec is één van de weinige bedrijven die hieraan voldoet. Coolrec weet maar liefst 98% van oude koelkasten nuttig in te zetten als nieuwe grondstof, waarbij de hoogste veiligheids- en duurzaamheidsnormen worden gehanteerd. Dit past volledig in onze filosofie ‘Afval bestaat niet’. We staan niet voor niets in de top-3 voor wat betreft het recyclen van koelkasten!”

De andere vestigingen van Coolrec in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zijn ook volop bezig met het behalen van het WEEELABEX-certificaat.