Circulaire oplossing voor met asbest vervuild staal een stap dichterbij

Op de foto, staand vlnr: Eric Segers, Director Specialties Renewi; Bert Bult, mede-oprichter PMC; Peter Vingerhoeds, Industrial Waste Expert Renewi; Nathalie van de Poel, mede-oprichter PMC Zittend vlnr: Gijs Derks, Commercial Director Renewi; Jan Henk Wijma, mede-oprichter PMC

Renewi en Purified Metal Company bezegelen exclusieve samenwerking

De samenwerking van toonaangevend waste-to-product bedrijf Renewi en start-up Purified Metal Company (PMC) brengt een unieke en veilige oplossing voor de grote hoeveelheid met asbest verontreinigd staal een stap dichterbij. De samenwerking biedt voordelen voor klant en milieu door omzetting van complexe afvalstromen in waardevolle grondstoffen en beperking van de CO2-uitstoot.

Asbest werd vooral tussen 1960 en 1993 veel gebruikt in gebouwen, installaties, schepen en woningen. Voor veel van deze objecten eindigt de komende jaren de economische levensduur, waardoor er relatief veel staalschroot vrijkomt dat met asbest is vervuild. Asbest is schadelijk voor de gezondheid, waardoor sanering een zeer arbeidsintensief en kostbaar proces is en het vervuilde materiaal of het asbest gecontroleerd gestort moet worden. Door het te storten, verschuiven we het verwerkingsprobleem echter naar toekomstige generaties.

PMC biedt een unieke oplossing: het wordt de eerste recyclingfabriek met een specifieke industriële verwerkingsmethode voor met asbest vervuild staal. Het proces is volledig opgebouwd uit bestaande en bewezen technieken en machines uit verschillende industrieën. Het is een uniek en zeer innovatief proces dat wereldwijd nog nergens op deze wijze wordt toegepast. De asbestvezelstructuur wordt tijdens het proces vernietigd, zodat het geen gevaarlijke stof meer is. Maar ook andere gevaarlijke stoffen, zoals chroom 6 en kwik, waarmee het staal is vervuild worden afgevangen of geneutraliseerd. Het staal wordt tijdens het proces gereedgemaakt voor hergebruik als premium grondstof in de vorm van Purified Metal Blocks (PMB’sÔ).

Deze innovatieve methode van PMC is veiliger voor mens en milieu, omdat het materiaal niet langer gestort wordt en op een veilige manier een nuttige toepassing krijgt. Daarnaast is de methode betaalbaarder en efficiënter dan de bestaande saneringsmethodes. De fabriek is speciaal ontworpen voor het recyclen van staal dat met asbest (of andere gevaarlijke stoffen) is vervuild: gevaarlijk afval in, producten uit! De verwachting is dat de fabriek in 2020 operationeel is.

Vanuit haar visie ‘Waste no More’, is Renewi continu op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om afvalstromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen. De samenwerking met PMC sluit hier perfect op aan. Als partner van PMC is Renewi de enige partij die direct vervuild staal levert aan PMC. Renewi verzorgt namelijk de logistieke kant van de circulaire oplossing: de inzameling en het transport.

Gijs Derks, Commercieel directeur van Renewi, is zeer te spreken over de samenwerking: “De verwerkingsmethode van PMC biedt een unieke oplossing voor deze afvalstroom. Met de samenwerking brengen we niet alleen onze visie in praktijk, maar onderstrepen we ook onze leidende positie binnen de bouwsector als waste-to-product dienstverlener.”

Jan Henk Wijma, Algemeen directeur en medeoprichter van PMC, deelt het enthousiasme: “Het is fantastisch om te zien dat een idee dat we een aantal jaar geleden hadden nu ook werkelijkheid wordt. Door de samenwerking met een toonaangevend bedrijf als Renewi bieden we een circulaire én veilige oplossing voor de inzameling, het transport en verwerking van met asbest verontreinigd staal tot hoogwaardige grondstof voor staalfabrikanten. Daarmee zetten we een belangrijke eerste stap in onze missie: wereldwijd 0 kg staal de grond in!”