Cementbouw en Van Gansewinkel A&G bundelen kennis

Betonmortelproducent Cementbouw en bouwstoffenleverancier Van Gansewinkel A&G bundelen hun kennis en ervaring om te komen tot duurzame grondstoffen voor de cement-, beton- en asfaltindustrie.

Van Gansewinkel A&G – een dochterbedrijf van Van Gansewinkel Groep – produceert een pallet aan duurzame minerale grondstoffen, die worden afgezet onder de naam FORZ. De twee partijen onderzoeken nu hoe FORZ ingezet kan worden bij de productie van nieuwe, duurzame bindmiddelen of betonproducten. Zo kan bespaard worden op primaire grondstoffen zoals zand, grind en kalk.

FORZ wordt onder andere gemaakt uit de bodemassen die vrijkomen in de afvalenergiecentrales van Van Gansewinkel Groep. Deze assen worden middels diverse scheidings- en wastechnieken door Van Gansewinkel A&G verdeeld in verschillende stromen. De grove fractie kan in potentie worden ingezet als grindvervanger in betonwaren. De fijne fractie kan als duurzaam, CO2-neutraal bindmiddel worden toegepast.

Cementbouw produceert betonmortel en richt zich daarnaast op de productie van en handel in materialen en grondstoffen (zoals cement, vulstoffen en zand & grind) voor de bouw. “Samen met Van Gansewinkel A&G onderzoeken we of bodemassen en andere reststoffen na bewerking als grondstoffen kunnen dienen voor onze producten en die van onze zusterbedrijven binnen moederconcern CRH”, zegt Harmen Smid, algemeen directeur bij Cementbouw. “De eerste resultaten in de productie van duurzaam beton zijn erg positief.”

Daarnaast kijken de twee partijen of zij samen nieuwe bindmiddelproducten op de markt kunnen brengen, die voldoen aan de specifieke wensen van klanten. Van Gansewinkel A&G en Cementbouw beschikken over eigen laboratoria, waar de onderzoeken plaatsvinden.

Jan Verheij, directeur van Van Gansewinkel A&G: “Deze samenwerking sluit perfect aan bij onze visie ‘Afval bestaat niet’. Van Gansewinkel Groep is actief in de gehele afvalketen en met haar verschillende bedrijven, klanten en partners in staat zoveel mogelijk afval een tweede leven te geven als duurzame grondstof.”

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]