Cedo, Midwaste en SUEZ winnen prestigieuze award voor PBD inzamelzak van gerecycled plastic

De PBD inzamelzak van Cedo, Midwaste en SUEZ is bekroond met een Plastics Recycling Award Europe 2019. De zak van gerecycled plastic zonder kleurstof won in de categorie Household & Leisure. Met de inzamelzak bewijzen de fabrikant van huishoudelijke artikelen en de specialist in grondstoffenmanagement dat afval waardevol is. De award werd vandaag uitgereikt op de Plastics Recycling Show in de RAI Amsterdam.

Cedo en SUEZ bundelden in 2014 hun krachten om een inzamelzak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) te ontwikkelen. De zak bestaat voor 90 procent uit post consumer recycled film – waarvan 50 procent afkomstig is van huishoudens en deels wordt ingezameld door Midwaste. Het gebruikte plastic is grotendeels afkomstig uit de kunststof sorteerinstallatie van SUEZ in Rotterdam. Inmiddels maken veel gemeentes in Nederland gebruik van de duurzame zak.

Een tweede leven voor afval
Cedo recyclet het gesorteerde plastic afval van SUEZ in haar fabriek in Geleen – de grootste recyclingfabriek van Europa voor plastic folies – en maakt er in Europa inzamelzakken van. Samen met Midwaste ontwikkelden zij een kleurstofloze variant. Ton Emans, Director Group Recycling van Cedo: “De inzamelzak is een prachtig voorbeeld van onze duurzame ambities: we leveren een functioneel product, dat voor een groot deel bestaat uit kwalitatief hoogwaardig gerecycled plastic.”

Afval scheiden is nuttig
Herman Snellink, COO Material Resource Management and Business Innovation van SUEZ BeNelux & Germany, is trots op de onderscheiding voor initiatieven in de Europese plastic recycling industrie: “Met de PBD inzamelzak bewijzen we opnieuw dat afval waardevol is. Eerder realiseerden we bijvoorbeeld een oplossing om van moeilijk recyclebaar composiet van windturbinebladen stoeptegels te maken. Als we afval goed scheiden en verwerken, kunnen we er steeds opnieuw grondstoffen van maken voor nieuwe producten. Bovendien ervaren Nederlandse huishoudens dankzij de inzamelzak dat het inzamelen van plastic nut heeft.”

Plastics Recycling Awards
De Plastics Recycling Awards – georganiseerd door Crane Communications en Plastics Recyclers Europe – laten zien welke resultaten er in Europa worden geboekt op het gebied van plastic recycling. Van ontwikkelingen op het gebied van materiaalgebruik tot productontwerp en innovatieve productie.