Slechts een op de zeven Nederlanders weet dat de koelkast het meest energieslurpende apparaat in huis is, blijkt uit onderzoek. De meesten denken dat dit de wasdroger is. Door het inleveren van hun oude koelkast kunnen Nederlanders in theorie 400.000 ton CO2-uitstoot en veel geld op hun energierekening besparen. Als aftrap van de campagne recyclet zanger Xander de Buisonjé in de Milieustraat in Soest vandaag live zijn nummer ‘Afscheid’. Hij benadrukt daarin hoe belangrijk het is een oudere koelkast in te ruilen voor een energiezuiniger model en neemt afscheid van zijn ‘allerkoelste liefde’.

Tweederde (69%) van de ondervraagden vervangt de koelkast pas als hij niet meer werkt. Bij het kopen van een nieuwe kijken ze vooral naar de prijs. Dat en meer blijkt uit onderzoek naar het recyclen van koel- en vriesapparatuur door PanelWizard onder 1.544 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van koelkastinruilen.nl. Deze website is in het leven geroepen door Stichting OPEN, met APPLiA Nederland en de Wecycle-inleverpunten. Het omruilen van oude, onzuinige koelkasten sluit aan bij het pakket met 54 maatregelen dat Urgenda heeft opgesteld om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Door in mei of juni hun oude koelkast in te ruilen voor een zuiniger exemplaar, kunnen Nederlanders 400.000 ton CO2-uitstoot besparen. Doel is consumenten informeren over duurzaam gebruik en het nut van recyclen.

Grootverbruiker
Opvallend is dat prijs wordt genoemd als belangrijkste afweging bij het kopen van een nieuwe koelkast, terwijl juist het blijven gebruiken van een oudere koelkast veel geld kost. Het kan soms duurzaam zijn om apparaten langer te gebruiken, maar dat geldt niet voor koel-vriesapparatuur. Het is voordeliger voor het milieu en de portemonnee om die in te ruilen voor een energiezuiniger model. Slechts 13% van de ondervraagden weet dat de koelkast het meest energieslurpende apparaat in huis is, 38% denkt dat de droger meer verbruikt, 15% noemt de wasmachine. Vooral zestigplussers schatten het verbruik van de koelkast of vriezer laag in: slechts 8% ziet ‘m als grootverbruiker. Ook valt op dat de oudere consument vaker een oudere koelkast heeft. Van de ondervraagden vervangt 69% de koelkast pas als deze kapot gaat.

Duurzame keuzes
Nederlanders maken graag duurzame keuzes. Zo willen acht op de tien consumenten een bijdrage leveren aan hergebruik van grondstoffen door hun oude apparaat in te leveren. Ook de oude koelkast of vriezer wordt vaak gerecycled: 60% ruilt ‘m in bij de verkoper en 23% bij de milieustraat (Wecycle-inleverpunten) – in beide gevallen worden ze dan goed gerecycled. Een op de acht ondervraagden (12%) heeft al een energiezuinig koel- of vriesapparaat. Bij het kopen van een nieuwe koelkast letten Nederlanders als eerste op de prijs (27%), het energielabel staat op de tweede plaats (26%) en kwaliteit op de derde (24%). Hoe jonger mensen zijn, hoe minder belangrijk ze het energielabel vinden. Op dat vlak valt dus nog behoorlijk wat te winnen, want het stroomgebruik van een koelkast heeft meer impact op het milieu dan de productie ervan. Slechts een derde van de ondervraagden weet dat.

Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled, de grondstoffen worden dan benut voor het maken van nieuwe apparaten. Dat is belangrijk, want behalve het terugwinnen van grondstoffen, moeten ook schadelijke CFK’s – een sterk broeikasgas wat aanwezig kan zijn in oude koelkast en vrieskasten – worden afgevangen en vernietigd.

Over de campagne koelkastinruilen.nl
Koelkastinruilen.nl is een initiatief van Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN), APPLiA Nederland en de Wecycle-inleverpunten. De koelkast-inruilactie loopt nog tot en met 30 juni. Wie een oud exemplaar inlevert krijgt een premie van €35,- bij aanschaf van een nieuw, duurzaam apparaat. Zie ook koelkastinruilen.nl.