Boris van der Ham benoemd tot voorzitter VA

Op de foto van links naar rechts: Pieter Hofstra, Sharon Dijksma en Boris van der Ham. foto: Robert Goddyn

Leden maken kennis met nieuwe voorzitter en staatssecretaris Dijksma
De leden van de Vereniging Afvalbedrijven hebben op 14 maart Boris van der Ham benoemd tot hun nieuwe voorzitter per 1 april 2016. Tijdens de Algemene Ledenvergadering in Nieuwspoort Den Haag is Van der Ham verwelkomd en is afscheid genomen van vertrekkend voorzitter Pieter Hofstra, die tien jaar voorzitter van de Verenging Afvalbedrijven is geweest. “Ik heb me bijzonder thuis gevoeld bij jullie.” Na afloop van de ALV hebben de leden kennisgemaakt met staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Boris van der Ham: “Voorzitter zijn van de Vereniging Afvalbedrijven leek me meteen interessant. De branche is van essentieel belang. Wat ik bijzonder vind is dat de bedrijven werken aan het verduurzamen van de maatschappij binnen een economisch verdienmodel. Pieter Hofstra heeft de sector op de kaart gezet als belangrijke partij in de transitie naar de circulaire economie. Met overtuiging ga ik met leden en bureaumedewerkers aan de slag om deze positie uit te bouwen, zowel in Nederland als in Europa.”

Pieter Hofstra is sinds maart 2006 voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven. De leden danken Hofstra voor de prettige samenwerking. “Een behendig manoeuvreerder die door goed luisteren, verbinden en scherp formuleren menige hobbel voor ons heeft weten te nemen”, aldus vicevoorzitter Wim van Lieshout. Hofstra: “Ik denk dat er nu een club staat die er mag zijn en die een goede naam heeft in Den Haag. Dit is mede te danken aan de goede directeur, medewerkers en leden. Het was een groot genoegen om jullie voorzitter te mogen zijn.”

Staatssecretaris Dijksma is na afloop van de ledenvergadering langsgekomen voor een kennismaking met de sector. Ook vertegenwoordigers van de brancheorganisaties NVRD, BVOR, BRBS Recycling, NVPG en FHG waren op uitnodiging van de Vereniging Afvalbedrijven hierbij aanwezig. In een informele setting is gesproken over diverse actuele onderwerpen, waaronder het nieuwe Europese pakket voor de circulaire economie, de afzetmarkt voor secundaire grondstoffen en het derde Landelijk afvalbeheerplan. De staatssecretaris zei tijdens de bijeenkomst dat Nederland het heel goed doet op afvalgebied, maar dat dat nog onvoldoende bekend is. “We mogen burgers en bedrijven meer het gevoel geven dat ze goed werk doen”, aldus Dijksma. In haar visie is de goede Nederlandse aanpak een mooi internationaal exportproduct.