Black Bear krijgt 11 miljoen voor het wereldwijde afvalbanden probleem

Circulaire scale-up Black Bear gaat haar unieke "Versleten band naar Carbon Black" - technologie opschalen: elke installatie bespaart evenveel CO2 als het planten van 1 miljoen bomen

Elk jaar komen er meer dan 1,5 miljard versleten banden bij. De meerderheid wordt gedumpt of verbrand, waardoor enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen en waardevolle grondstoffen verloren gaan. Om dit wereldwijde banden probleem op te lossen heeft Black Bear een uniek carbonisatieproces ontwikkeld dat carbon black (rCB) herwint uit versleten banden. Het bedrijf heeft nu in een succesvolle groeifinancieringsronde 11 miljoen euro opgehaald om het milieuvriendelijke proces verder te verfijnen en de technologie wereldwijd uit te rollen. Met deze stap kunnen banden onderdeel worden van de circulaire economie.

In deze ronde treden vier nieuwe investeerders toe: de grootste Nederlandse bank ING,twee in Nederland gevestigde investeerders 5square en Social Impact Ventures, evenals het conglomeraat SCG uit Thailand (Azië). “Dit nieuwe consortium brengt veel meer dan alleen nieuw kapitaal”, zegt Black Bear CEO Martijn Lopes Cardozo, “het zijn strategische partners, die een belangrijke rol zullen spelen in de verdere groei van het bedrijf.” Bestaande investeerders Chemelot Ventures en DOEN Participaties, deden ook mee aan deze ronde.

De eerste fabriek op industriële schaal is gevestigd in Nederweert en is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en de Kargro Groep, een toonaangevende bandeninzamelaar. Jaarlijks kan deze installatie meer dan 1 miljoen afvalbanden omzetten in 5000 ton hoogwaardig Carbon Black, 5000 ton biobrandstof, 3000 ton staal en één megawattuur groene stroom.

Carbon Black is een essentieel materiaal in de productievan banden, rubber producten, inkt en verf. Je kunt het overal in je directe omgeving vinden: in de inkt van je pen, in de cover van je smartphone en in de zwarte verf van je stoel. Bij de traditionele productiemethode wordt Carbon Black geproduceerd door de verbranding van olie. Banden bevatten echter ongeveer 30 procent Carbon Black. Black Bear biedt nu voor het eerst Cradle-to-Cradle™ gecertificeerdeCarbon Black aan meer dan 30 klanten over de hele wereld. Een van de eerste klanten is AkzoNobeldie Black Bear’s Carbon Black gebruikt als grondstof bij het maken van hun poedercoatings.

Mark Weustink, ING Sustainable Investments van ING Bank:
“Het is opmerkelijk dat Black Bear in staat is om van oude banden een zeer waardevol product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens het proces genereren ze ook energie waardoor hun productieproces zeer energie efficiënt is.” zegt Mark Weustink van ING Sustainable Investments. “Met haar baanbrekend circulairmodel zorgt Black Bear voor echte verandering in de wereld en heeft al grote klanten als AkzoNobel gewonnen.”

Cholanat Yanaranop, President of Chemicals Business, SCG:
“Black Bear pakt een wereldwijd probleem aan. Wij vinden het zelf erg belangrijk om de circulaire economie naar de bandenindustrie te brengen en om de voetprint van carbon black productie aanzienlijk te verminderen” zegt SCG President Cholanat Yanaranop. “Daarnaast zijn wij als technologiebedrijf dat zelf carbon black in haar productiefaciliteiten gebruikt, zeer geïnteresseerd in het uitrollen van de Black Bear-oplossing in Azië.”

Helmer Schukken, Social Impact Ventures:
“Wij geloven in het positieve milieu-impact van de technologie, met name omdat de prijs en de kwaliteit van Black Bear’s product al vergelijkbaar is met dat van virgin carbon black”, zegt Helmer Schukken van Social Impact Ventures. “Een andere reden voor onze investering is het sterke managementteam, met diepe technologische kennis en ervaren ondernemers.”

Mark Gitsels, 5square:
“Als je er goed over nadenkt is het ongelofelijk dat slechts 10 procent van onze economie circulair is”, zegt Mark Gitsels van 5square. “Daarom geven we het ervaren managementteam van Black Bear onze steun: hun disruptieve technologie biedt de mogelijkheid op een aantrekkelijk rendement en tegelijkertijd de wereld een beetje beter te maken.”

Over Black Bear
Black Bear Carbon BV is een Nederlandse scale-up opgericht in 2010 en heeft een uniek, CO2-negatief proces ontwikkeld voor het produceren van ’s werelds eerste Cradle-to-Cradle™ gecertificeerd carbon black. Het lange termijn doel van het bedrijf is om alle afvalbanden te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Elk jaar belanden 1,5 miljard banden op de vuilstort of worden ze verbrand, waarbij enorme hoeveelheden waardevolle grondstoffen verloren gaan. Black Bear’s eerste fabriek op industriële schaal is eigendom van Dutch Green Carbon, een joint venture tussen Black Bear en Kargro, een bandenrecyclingbedrijf. Het duurzame carbon black wordt door klanten over de hele wereld gebruikt voor de productie van banden, rubber producten, verf, kunststof en inkt.

Het bedrijf is van plan om meer dan 1000 fabrieken over de hele wereld te bouwen, in samenwerking met lokale partners. Dit zou een enorm milieu-impact hebben, namelijk een reductie in CO2-uitstoot die overeenkomt met het planten van meer dan 1 miljard bomen, en een vermindering in wereldwijd olieverbruik van 215 miljoen vaten op jaarbasis.

Meer informatie: https://blackbearcarbon.com/