Bierbrouwerij PALM Belgian Craft Brewers kiest voor Maltha Glasrecyling

Dochter Van Gansewinkel recyclet jaarlijks 700 ton glasafval
Bierbouwerij PALM Belgian Craft Brewers kiest in België en Nederland voor Maltha Glasrecycling voor de inzameling en verwerking van al haar glasafval. De dochterorganisatie van Van Gansewinkel gaat op jaarbasis ruim 700 ton glasafval verwerken, waarvan bijna 95% een tweede leven krijgt als grondstof voor nieuwe glasproducten. Het contract geldt voor een periode van twee jaar, met de optie deze voor een zelfde periode te verlengen.

Bierbouwerij PALM brouwt jaarlijks 330 duizend hectoliter bier waarvoor meer dan 100 miljoen bierflessen worden ingezet. Duurzaamheid heeft de brouwerij in alle stadia van het productieproces hoog in het vaandel staan. “Maltha is voor ons de juiste partner, omdat zij echt hebben meegedacht over onze vragen en wensen, die naadloos aansluiten bij onze ecologische en duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus Valerie Theuwis, preventie-adviseur en milieucoördinator bij PALM. “Naast een uitstekende offerte kwamen zij ook met ideeën hoe we de milieu-impact van onze activiteiten maximaal kunnen reduceren. Ons doel daarbij is te bekijken welke afvalstromen we kunnen voorkomen en hergebruiken. Daarnaast heeft Maltha ook creatieve oplossingen voorgesteld voor wat betreft de uitvoering van de dienstverlening op de locatie zelf. Zo voorzien wij bijvoorbeeld dagelijks in vele rondleidingen op onze locaties, waarvoor het belangrijk is dat de glascontainers eenvoudig verplaatst kunnen worden. Maltha voorziet hiervoor in speciaal aangeklede containers, uitgerust met een extra brede rol, zodat bij het verplaatsen het asfalt niet wordt beschadigd.”

PALM maakt veruit het meeste gebruik van glazen verpakkingen en streeft daarbij naar een zo’n hoog mogelijk hergebruikpercentage. Naast het glas onderzoekt de brouwerij ook op welke wijze met etiketten milieuwinst te behalen valt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van bieretiketten met inkten zonder zware metalen en met lijm op biologische basis. “Wij zijn er erg trots op dat PALM gekozen heeft voor Maltha Glasrecycling. Hiermee dragen we echt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwerij”, aldus Erwin Pieters, Directeur Maltha Glasrecycling. “Gebruikt glas is de perfecte grondstof voor nieuw glas. Het is eeuwig voor 100% recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies, en daarmee een schoolvoorbeeld van de circulaire economie. Bijkomend voordeel is dat glasrecycling ook voor een CO2-reductie zorgt, omdat glasovens met gerecyclede scherven als secundaire grondstof op een lagere temperatuur kunnen opereren.” Naast deze overeenkomst bespreekt de brouwerij op dit moment ook inzameling van andere afvalstoffen. Jaarlijks verwerkt Maltha ruim 1 miljoen ton glasafval van bedrijven, burgers en gemeenten, waarvan het merendeel wordt verwerkt tot een hoogwaardige kwaliteit nieuwe grondstoffen.

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]