BARSTENSVOL, soep uit De Verspillingsfabriek te koop bij EMTÉ

Sinds deze week heeft EMTÉ supermarkten haar assortiment koelverse soepen uitgebreid met soep van het merk Barstensvol. Deze soep is afkomstig uit De Verspillingsfabriek in Veghel en is gemaakt van reststromen groenten. Barstensvol is bij EMTÉ vooralsnog verkrijgbaar in vier smaken: champignon, paprika, tomaat en courgette. De Verspillingsfabriek ging in het voorjaar van dit jaar op grote schaal produceren voor retail, horeca en leisure.

VerspillingsfabriekkleinIn De Verspillingsfabriek worden van geredde producten soepen, sauzen en ragouts gemaakt met een topsmaak. Hiervoor zijn in samenwerking met chefkoks tientallen recepturen ontwikkeld zonder kunstmatige e-nummers en onnatuurlijke conserveermiddelen. Zo ook de Barstensvol-soepen die nu te koop zijn bij EMTÉ supermarkten. Fleur van Beers is inkoper bij EMTÉ: “We hebben voor deze soep gekozen vanwege de hoge kwaliteit. Daarnaast staan we voor 100 % achter het verhaal, het terugdringen van verspilling is immers een van de doelstellingen in ons duurzaamheidsbeleid en deze soepen dragen daar aan bij. Ik denk dat we in het assortiment een mooi onderscheidend product hebben opgenomen en ik hoop dat de consument dit ook weet te waarderen.”

De Verspillingsfabriek
Niet alleen consumenten gooien elke dag veel eten weg: wel 50 kilo per persoon per jaar, ook voedselproducenten en leveranciers van groenten, fruit en vlees zijn megaverspillers. Daar moest iets aan gebeuren en daarom is in april 2016 De Verspillingfabriek officieel van start gegaan. De Verspillingsfabriek is de eerste fabriek in Nederland waar op zo’n grote schaal reststromen worden verwerkt tot nieuwe producten. Het idee is simpel: met reststromen kun je nog prima smaakvolle producten maken. Bij reststromen gaat het om producten die niet verkocht zijn, zoals overrijpe tomaten. Maar ook om verkeerd gelabelde producten of producten met een afwijkende vorm die het schap van de supermarkt niet eens bereiken. Zij worden normaal gesproken als overschot bestempeld en vernietigd. Reststromen zijn ook producten die ontstaan bij versnijderijen. Bijvoorbeeld de kopjes en kontjes van tomaten die ontstaan bij het snijden van tomatenplakjes. Voor al deze leveranciers uit al die verschillende kanalen is De Verspillingsfabriek de plek waar ze naartoe kunnen voor het verwerken van deze stromen in nieuwe smakelijke producten.

De Verspillingsfabriek geeft antwoord op de huidige verspillingsproblematiek, maar is geen blijvend antwoord. Uiteindelijk is het doel om verspilling bij de bron aan te pakken. Als de fabriek over tien jaar dicht kan omdat er geen verspilling meer is, is het doel bereikt!