Almeloërs ruimen zwerfafval op tijdens Heel Almelo Schoon

Samen voor een schone buurt

Foto: Sebastiaan Olsman

Op zaterdag 23 maart ruimden meer dan 130 Almeloërs zwerfafval op tijdens Heel Almelo Schoon. Dit is een initiatief van de gemeente Almelo, in samenwerking met Twente Milieu, in het kader van de Landelijke Opschoondag. Er werden maar liefst 210 vuilniszakken met zwerfafval opgehaald. Na afloop ontmoetten de deelnemers elkaar bij de McDonald’s voor een lunch en werd het afvalspel gespeeld. Bewustwording, bewegen en belonen: dat is de gedachte achter Heel Almelo Schoon.

Bij locaties verspreid over Almelo haalden inwoners en groepen, waaronder veegploeg De Fazant, Rotary Ambt Almelo en Leger des Heils, een hesje, prikker, handschoenen en vuilniszakken op voor een schoonmaakactie in hun wijk. In de Schelfhorst waren onder andere wethouder Eugène van Mierlo en junior burgemeester Ruben Slaat actief. “Een omgeving met afval vindt niemand prettig en kan zelfs onveilig zijn. Daarom zetten we samen met Twente Milieu in op het schoon houden van onze gemeente. Samen met inwoners hebben we daarin een gedeelde verantwoordelijkheid. Heel Almelo Schoon zie ik als een mooi moment om écht samen aan de slag te gaan”, zegt wethouder Van Mierlo. “Vandaag ben ik hier met junior burgemeester Ruben Slaat (7). Hij is al erg actief met zijn maandelijkse schoonmaakactie in de Schelfhorst, wat één van de redenen is dat hij de verkiezing tot junior burgemeester won. Ik ben trots op Ruben, maar ook op alle andere inwoners van Almelo die zich inzetten voor een schone stad”, aldus Van Mierlo. Dat Ruben startte met het opruimen van zwerfafval komt onder andere doordat hij bij safaripark Beekse Bergen onder de indruk raakte van de verhalen over plastic soep.

McDonald’s: Supporter van Schoon
De deelnemers van Heel Almelo Schoon werden door de gemeente Almelo beloond met een lunch van de McDonald’s. Als Supporter van Schoon is McDonald’s voorvechter van een schone leefomgeving, afval scheiden, recycling en minder voedselverspilling. Harold Asbroek, plaatselijk franchisenemer, onderstreept dit. Hij maakt dagelijks in een ruime straal om zijn restaurants schoon en is van mening dat niemand afval op de grond zou moeten gooien.

Bewustwording, bewegen, belonen
Ook werd op de parkeerplaats van de McDonald’s het afvalspel gespeeld. “Terwijl de deelnemers met hun afval onderweg waren naar de juiste bak, deden zij verschillende work-out oefeningen”, zegt Cindy Achterberg van The Vital Company. “Zo ben je bezig met bewustwording over waar het afval hoort én in beweging. Dan is het helemaal niet erg om een keer beloond te worden met een minder gezonde snack”, aldus Cindy.

Verschillende acties 
In de week voorafgaand aan de Landelijke Opschoondag waren er verschillende opruimacties voor scholen. Zo ruimde De Wereldboom, samen met wethouder Van Mierlo op vrijdag 22 maart zwerfafval op in de omgeving van de school. Ook werden er van woensdag tot en met vrijdag straten geveegd in verschillende wijken van Almelo.