Afvalstoffen worden weer grondstoffen op Welcome to The Village

Welcome to The Village en Omrin slaan de handen ineen om de afvalstromen van het festival te verduurzamen. Afval wordt gescheiden opgevangen op het festivalterrein, om uiteindelijk tot compost te worden verwerkt.  Doel is om de kringloop van afvalstoffen tot grondstoffen te sluiten en geen waardevolle grondstoffen verloren te laten gaan.

Een volledig circulair festival organiseren in 2022, dat is de ambitie die Welcome to The Village nastreeft. Inmiddels heeft het festival flinke stappen in die richting genomen: Er is afgestapt van wegwerp plastic op het terrein, betalingen verlopen cashless waardoor plastic muntjes in de ban zijn gedaan en ronkende dieselaggregaten op het festivalterrein zijn overbodig gemaakt door een samenwerking met Gemeente Leeuwarden, NUON/Vattenfall en GreenBattery.

Omrin: Gesloten cirkel
De samenwerking met Omrin Bedrijfsafval is een nieuwe ontwikkeling in de ambitie volledig circulair te worden. Omrin, de inzamelaar en verwerker van huishoudelijk en bedrijfsafval, zet alles op alles om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit afval, juist ook bij evenementen.

Op Welcome to The Village zal al het afval daarom gescheiden worden opgevangen, het composteerbare afval (etensresten, maar ook het servies en bestek dat op het festival wordt gebruikt is composteerbaar) wordt verzameld, en wordt direct na het festival gecomposteerd via Omrin Bedrijfsafval. Uiteindelijk wordt de compost weer gebruikt als voeding voor de gewassen. Een gesloten cirkel: van grondstof naar product, van product naar afval, van afval naar grondstof.

Festivaldirecteur Ruben Bosch is trots dat deze stap gezet wordt: “In 2019 lijkt alles op zijn plek te vallen, mede door de samenwerking met Omrin kunnen we weer een hele grote stap zetten in onze circulaire doelstellingen. We werken samen verder aan nog efficiëntere verwerking van afvalstromen en blijven testen en innoveren”.

Alles wat het publiek op Welcome to The Village in handen krijgt is herbruikbaar of na verwerking weer de grondstof tot iets nieuws. Van hardcup tot composteerbaar bestek, niets gaat de verbrandingsoven in. De doelstelling om in 2022 volledig circulair te zijn komt steeds dichter bij.

Over Welcome to The Village
Welcome to The Village vindt plaats van 18 t/m 21 juli 2019 in recreatiegebied de Groene Ster, bij Leeuwarden. Naast (podium)kunst is er ruim aandacht voor duurzame innovatie, wordt er met maatschappelijke partners aan een handgemaakt festival gewerkt en is lekker én logisch eten een prioriteit.